Nedelja 16.04.2017.
07:40
Vestionline, blic.rs

Kako izgleda kad vam se "majka svih bombi" sruči na glavu?

Reuters
I najrazornija nenuklearna bomba i borbi protiv Islamske države 

Kada je završio sa molitvom, Muhamed Šahzadah zatvorio je vrata svog doma i seo da večera. Tada se od dogodila eksplozija, tako jaka da je mu se učinilo da je bombardovana njegova kuća. Zapravo, odjeknula je najjača nenuklearna bombu na svetu koju je američka avijacija bacila na položaje Islamske države.

Razorna moć "majke svih bombi"

- Zemlja je izgledala kao brod na oluji. Mislio sam da je moja kuća bombardovana. Prošle godine dron je pogodio kuću pored moje, ali ovog puta imao sam osećaj da se nebo ruši. Moja žena i deca su se jako uplašili - kaže Muhamed.

- Ogluveo sam nakratko. Prozori i vrata su popucali od jačine detonacije. Pukotina ima i u zidovima - kaže Muhamed.

Američka vojska saopštila je da je ubijeno 36 militanata i da nije bilo civilnih žrtva. Sutra, oko devet ujutru, borbeni avioni ponovo su gađali tu oblast, tvrdi Baz Jan lokalni policijski zvaničnik.

- Ne znamo koiko ih je poginulo tog jutra i dan ranije. Postoji zabuna i strah u radio komunikaciji koju prisluškujemo. Borci Islamske države imaju limitiranu komunikaciju - kaže Baz.

Kraj sveta

Neki analitičari smatraju da nije bilo potrebno baciti tako jako oružje na grupu za koju se procenjuje da broji između 600 i 800 boraca i koja predstavlja malu pretnju za Avganistan.

- Nema sumnje da je ID brutalna i da su počinili zverstva nad našim ljudima. Ali ne razumem zbog čega je tako jaka bomba bačena. Ljudi su preplašeni. Moji rođaci su mislili da je kraj sveta. Dronovi, bombraderi i helikopteri kruže svakog dana ovom oblašću - kaže Navid Šinvari, gradonačelnik grada Akin koji se nalazi u blizini.

Američka kampanja protiv ekstremista traje već godinu dana i bila je prilično uspešna, smatra Borhan Osman, analitičar nevladine oragnizacije "Avganistanske analitičke mreže" i stručnjak za Islamsku državu.

- ID je bila jedan korak do gubitak svog uporišta. Čini mi se da nije bilo potrebe za tako dramatičnim vojnim merama - kaže Osman.

Talibani veća pretnja

I izveštaji zapadnih službi pokazali su da je od 7. do 9. aprila u standardnim vazdušnim napadima ubijeno 58 militanata.

- Veća pretnja po vladu su talibani, ali SAD su fiksirali ovu malu grupu, jer za razliku pod talibana, ID želi da destabilizuje ceo region - prenosi "Gardijan" reči neimenovanog američkog diplomate.

On nagađa da je bacanjem ovako moćne bombe SAD zapravo želala da pošalje poruku zenljama u regionu da se "bori protiv istog neprijatelja", ali da je napad mogao da oslabi podršku saveznika.

2024 © - Vesti online