Subota 15.04.2017.
13:43
Vestionline, Index.hr

Zastrašujuće pretnje: "22. aprila Nemačkom će teći šarena krv"

Reuters
Strah od novih napada: Dortmund

- Moramo svaku pretnju uzeti ozbiljno s obzirom na to da još ne raspolažemo čvrstim indicijama o pozadini napada na autobus s igračima Borusije Dortmunda - rečeno je iz bezbedonosnih izvora berlinskom dnevniku "Tagesspiegel" čija je redakcija i primila najnovije pismo u kojem se preuzima odgovornost za napad u utorak, a sadržaj upućuje na desno radikalnu pozadinu.

Najavljen napad za 22. aprila?

U anonimnom i-mejlu, koji je redakcija "Tagesspiegla" primila još u četvrtak uveče "poziva se na Adolfa Hitlera" te se kritikuje politika multikulturnog društva te posebno izbeglička politika vlade Angele Merkel. U i-mejlu se nadalje preti novim napadima te se ističe kako je napad na Borusiju bio "tek početak", piše Index.hr.

- 22. aprila će poteći šarena krv - stoji u dopisu, a istražitelji to povezuju s velikim protestima protiv desnog populizma koji bi se sledeće subote trebalo da se održi pod sloganom "Šareno protiv smeđeg" (pri čemu se smeđa doživljava kao boja nacionalsocijalista i njihovih ideoloških naslednika) održati u Kelnu. Povod za proteste je stranačka konvencija AfD-a koja se 22. aprila održava u Kelnu.

Neko samo želi pažnju?

Istražitelji smatraju da je moguće da se radi o nekome ko želi da iskoristi pažnju javnosti nakon napada u utorak, ali uprkos tome temeljno istražuje pozadinu.

Ovo je već treće pismo u kojem se preuzima odgovornost za napad na Dortmundove igrače. Prvi dopis s navodno levo-ekstremističkom pozadinom istražitelji su brzo okarakterisali kao lažan. Ali istražitelji u međuvremenu "opravdano sumnjaju" i u verodostojnost tri pisma istog sadržaja koja su pronađena u blizini napada i u kojima odgovornost preuzima Islamska država.

Dvojica islamista koji su uhapšeni u sredu u međuvremenu se više ne povezuju s napadom. U napadu u utorak uveče na autobus igrača Borusije ozleđen je jedan igrač i jedan policajac iz pratnje.

2024 © - Vesti online