Petak 02.07.2010.
04:50
Tanjug

Poljska: Američki presretači raketa do 2018.

"Poljski ministar odbrane Bogdan Klih rekao je da su Amerikanci obećali da će postaviti rakete SM-3 u Poljskoj posle 2015, ali sigurno pre 2018. godine", kazao je danas Sejmej, javio je Rojters.


Presretači balističkih raketa kratkog i srednjeg dometa čine deo izmenjenog sistema antiraketne odbrane, koji je osmislio američki predsednik Barak Obama, umesto plana svog prethodnika Džordža Buša mlađeg, kojim je bilo predviđeno smeštanje sistema za odbranu od raketa dugog dometa u Poljskoj i Češkoj.


Rusija se oštro protivila prvobitnom Bušovom antiraketnom štitu, ali izražava manju zabrinutost prema Obaminom predlogu.


Poljski premijer Donald Tusk nagovestio je da je njegova vlada spremna da učestvuje u Obaminom izmenjenom sistemu u oktobru, tokom posete američkog potpredsednika Džoa Bajdena Varšavi.


Američka državna sekretarka Hilari Klinton u subotu dolazi u posetu Krakovu na jugu Poljske, gde će sa poljskim ministrom spoljnjih poslova Radekom Šikorskim potpisati amandman na sporazum o antiraketnom štitu koji je 2008. postignut sa Bušovom administracijom.

2024 © - Vesti online