Petak 14.04.2017.
20:09
Vestionline, Tanjug

Nastavlja se "rat" Slovenije i Hrvatske: Protestna nota Zagrebu

pixabay.com
Hrvatska i Slovenija i dalje se spore oko Piranskog zaliva

On je na konferenciji za novinare kazao da su postupci Hrvatske u Piranskom zalivu "nepotrebni i neodgovorni, kao i da Hrvatska ne pokazuje dobru volju da se adekvatno reše otvorena pitanja", prenosi Hina.

- Slovenija uvek reaguje na takve situacije diplomatskom notom, što ćemo učiniti i ovaj put, a savetovaćemo se i sa pravnim stručnjacima. Ovaj put proširenje uzgajališta školjki odobrila je i sama hrvatska vlada, što pokazuje da ona još uvek ne shvata da je arbitražni sporazum na snazi - rekao je slovenački šef diplomatije.

Prema njegovim rečima, obe strane su dužne da prihvate presudu arbitara, koju Slovenija očekuje ove godine.

- Ovakvi incidenti su nepotrebni, ali dokazuju da granično pitanje treba rešiti, ako ga ne rešimo nastaviće se napetosti - kazao je Erjavec i dodao da ponašanje hrvatske strane u vezi Piranskog zaoiva ne pokazuje dobru volju i spremnost da se reše i ostala pitanja, kao što su Agrokor, Merkator, nuklearka Krško.

Slovenački mediji su ovih dana objavili da je uzgajalište školjki, koje u zalivu postoji od 1988. godine, nezakonito prošireno prema slovenačkoj obali, kao i da je to zadnjih godina učinjeno više puta, zadnji put u februaru ove godine, kad je Ljubljana zbog toga uputila službeni protest u kome je navela da se time krši arbitražni sporazum o rešavanju otvorenih graničnih pitanja.

2024 © - Vesti online