Petak 14.04.2017.
17:28
b92.net

Da li je to Nemačka poručila Srbiji da prizna Kosovo?

Tanjug
Šta je poručio iz Prištine: Zigmar Gabrijel i Aleksandar Vučić

Četiri i po meseca bez tehničkog dijaloga u okviru Briselskog sporazuma. Poslednji put su Beograd i Priština razgovarali u decembru. Posle toga predsednička kampanja na srpskim izborima i hapšenje Ramuša Haradinaja u Francuskoj. Dovoljno da sve stane. A onda poruka Nemačke - normalizujte odnose uz obavezujući sporazum. Da li je to poziv da se prizna kosovska nezavisnost?

- U tome je poruka Gabrijela, izvolite radite. Vi zapravo fingirate pregovore od 2014. godine. Nema više tehničkog dijaloga. Vodi se politički dijalog. Mora da se imenuje politički pregovarač, mora da se napravi jedan tim oko predsednika koji bi koordinirao sa vladom i nadgledao pregovore - kaže Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose.

Politički analitičar Slobodan Antonić kaže da pretpostavlja da bi takav sporazum predstavljao neki oblik dogovora između Beograda i Prištine.

- Dogovor da Beograd neće da onemogućava Prištinu da ulazi u međunarodne organizacije, uključujući i Ujedinjene nacije - kaže Antonić.

Odmah nakon nemačkog šefa diplomatije, oglasio se i njegov kosovski kolega Enver Hodžaj autorskim tekstom u "Njujork tajmsu" optužujući Srbiju da vodi agresivnu politiku. Odgovara mu Aleksandar Vulin - politika Prištine je naneti zlo Srbima.

Kosovski analitičar Nedžmedin Spahiu smatra da je Nemačka poslala jasnu poruku.

- Mislim da je interes Srbije da što pre skrati taj put i da skrati muke sebi i da prizna Kosovo - kaže on.

Nedavna srpska inicijativa o uspostavljanju carinske unije u regionu, naišla je na žestok otpor Prištine, pošto Hodžaj u autorskom tekstu navodi da je ta ideja neprihvatljiva. S jedne strane diplomatske fraze Prištine o evropskim integracijama, s druge odbijanje tržišnog ekonomskog povezivanja.

- Očigledno da se to vidi kao jedna nova Jugoslavija u kojoj bi opet Srbija na neki način dominirala - kaže Antonić, dok Janjić smatra da je "Hodžaj samo napravio jedan politički tekst kojim želi da unapredi sopstvenu poziciju".

Priština ne želi nastavak dijaloga dok se Haradinaj nalazi u francuskom kućnom pritvoru, dok Janjić procenjuje da bi do novih pregovora moglo da dođe u maju, a primenu dogovorenog očekuje na jesen ove godine.

2020 © - Vesti online