Petak 02.07.2010.
01:15
Tanjug

Otvoren 35. festival monodrame i pantomime

Putnik je podsetio da je festival monodrame i pantomime prvi put održan 1973, a idejni tvorac bio je Ljubiša Ružić.


U doba krize i izolacije početkom 1990-ih festival je prekinut, ali ga je grupa teatarskih entuzijasta obnovila sredinom te decenije i dovela do ugledne pozicije na međunarodnoj sceni, ocenio je Putnik.


U proteklih 15 godina izvedeno 180 predstava u takmičarskom programu. Učestvovali su umetnici iz 31 zemlje, a gledalo ih je više od 24.000 ljudi.


Kao prvi na ovogodišnjem festivalu nastupio je glumac iz Australije Vil Blaj sa monodramom "Usamljeni Hamlet", po drami Vilijema Šekspira.


Posle izvođenja monodrame, direktor festivala Bora Balać uručio je Bajtu povelju koju dobijaju svi učesnici glavnog programa.


Do 4. jula u konkurenciji za nagrade biće izvedeno 11 predstava, u selekciji umetničkog direktora festivala Ivana Bekjareva i Ivice Klemenca.


O dobitniku Zlatne kolajne "Maja Dimitrijević" za monodramu i Zlatne kolajne za najbolju pantomimu odlučiće žiri čiji su članovi dramaturg Ivana Dimić, glumica Branka Pujić i reditelj Petar Zec.


Žiri publike dodeliće nagradu za najbolju predstavu, čiji pokrovitelj od ove godine Fondacija Siniša Dašić.


U pratećem programu festivala večeras je u foajeu pozorišta "Pinokio" otvorena izložba "Pozorišni život Zemuna u 19. veku" autora Milovana Zdravkovića.

2024 © - Vesti online