Petak 14.04.2017.
11:26
Vestionline

SAD spremaju "preventivni napad" na Severnu Koreju

pixabay.com
Američki avioni spremni za bombardovanje "neposlušnih zemalja"

Kako se navodi, NBC je dobio ovu informaciju od "nekoliko visokih zvaničnika u obaveštajnim službama SAD".

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je u četvrtak da Pjongjang predstavlja problem "koji će biti rešen", dok narastaju spekulacije da bi Severna Koreja mogla biti na ivici šeste nuklearne probe. NBC piše da bi napad mogao da podrazumeva "raketne napade, bombardovanje iz vazduha, sajber-operaciju, ali i specijalne operacije na zemlji".

"Opasnost takvog napada je u tome što bi mogao da isprovocira žestoku i nepredvidljivu reakciju režima u Severnoj Koreji i njihov napad na Južnu Koreju", navodi NBC.

U subotu Severna Koreja slavi 105 godina od rođenja svog osnivača Kim il Sunga, a američki zvaničnici strahuju da bi taj najveći nacionalni praznik te zemlje, poznat kao "Dan sunca", mogao da bude povod za novu, šestu nuklearnu probu Pjongjanga.

Glas Amerike upozorava, pozivajući se na saopštenje američke vlade i "drugih izvora", da je Severna Koreja postavila uređaj u tunel, koji bi mogao da bude detoniran u subotu, a možda i ranije.

Istovremeno, iz Pjongjanga je zamenik ministra spoljnih poslova Han Song Rjol optužio Trampa za eskalaciju tenzija na Korejskom poluostrvu kroz poruke na Tviteru i intenziviranje vojnih vežbi.

Rjol je u intervjuu upozorio SAD protiv provociranja vojske Severne Koreje, rekavši: "Ratovaćemo ako oni tako odaberu".

Tramp je rekao da veruje da će Kina "rešiti problem", a da će ako to ne uspe to uraditi SAD. Iz Pekinga je poručeno da bi trebalo smiriti tenzije i da je sve bliži sukob sa Severnom Korejom u kom "ne bi bilo pobednika".

2024 © - Vesti online