Petak 14.04.2017.
10:32
Vestionline

Poljska slavi: NATO bataljon štitiće nas od Rusa

Reuters
NATO vojnici stigli u Poljsku

- Raspoređivanje tih jedinica je jasna demonstracija jedinstva NATO-a, jasna poruka svakom potencijalnom napadaču - rekao je američki general Kertis Skaparoti, vrhovni komandant savezničkih snaga u Evropi na svečanosti u vojnoj bazi na severoistoku Poljske.

Ukupno će četiri multinacionalna bataljona NATO-a i jedna američka oklopna brigada biti postavljeni na istočnom boku Saveza, između baltičkih zemalja, Poljske, Rumunije, Bugarske i Mađarske kao odgovor na rusko prisajedinjenje Krima 2014.

Poljski predsednik Andžej Duda je pozdravio "istorijski dan" za Poljsku, članicu Saveza od 1999. tokom svečanosti koju je direktno prenosilo nekoliko tv-kanala.

Borbeni bataljon od oko 800 vojnika, raspoređen u Poljskoj, pod američkom je komandom uz učestvovanje britanskih, rumunskih i hrvatskih vojnika, prenosi N1.

Slične jedinice NATO-a su raspoređene u Estoniji, Letoniji i Litvaniji, a nalaze se pod komandom Velike Britanije, Kanade i Nemačke i moraju biti u potpunosti operativne do kraja juna. Glavni štab tih snaga će biti u Elbalgu, na severu Poljske.

2024 © - Vesti online