Četvrtak 13.04.2017.
19:09
Vestionline, N1

Ko je glavni krivac za visoke cene u Srbiji?

M. Karović
Malo tržište ima veće rabate i troškovi marži su veći, pa je zato, kkao tvrde, sve skuplje

Trgovačke marže više su kod nas nego u zemljama u okruženju, tvrde u Centru potrošača Srbije i kažu nekoliko je činilaca koji na to utiču, piše "N1".

- U svetu su odavno shvatili da je bolje da se proda više robe za manju cenu nego da se ona skladišti što dodatno povećava troškove. S druge strane imate malo proizvođača kod nas, od tog proizvođača do krajnjeg potrošača ima četiri ili pet ruku i svaki od tih posrednika povećava cenu - objašnjava Maja Anokić iz Centra potrošača Srbije.

U sektoru za trgovinu u Privrednoj komori Srbije kažu da iako smo skloni da govorimo o velikim maržama - one su niže u Srbiji nego u regionu i Evropi, a profitna stopa srpskih trgovaca od 3,34 procenta, najniža je u okruženju.

- Mi u Srbiji generalno imamo niske profitne stope i niske marže u trgovini iz jednog prostog razloga. Kupovna moć naših građana je na niskom nivou i zbog toga trgovci koji su most između proizvođača i potrošača trude se da optimizacijom svog poslovanja idu sa što nižim cenama posebno kod prehrambenih proizvoda - smatra Žarko Malinović iz Privredne komore Srbije.

Najniže marže su na osnovne životne namirnice, od pet do deset odsto. Za odeću i obuću kreću se od 30 do 40 odsto. Za bebi opremu i do 50 odsto dok su za luksuznu robu i do 100 odsto.

Šta sve čini maržu? Ona je zbir svih troškova koje trgovac ima do stavljanje robe na policu - radna snaga, struja,voda, profitna stopa. 

Inicijativu da se marže u Srbiji stabilizuju ili da se na neke proizvode ograniče, mogla bi da bude štetna za privredu, tvrdi Malinović i podseća da se prema zakonu trgovina odvija slobodno.

- Njihova visina zavisi od konkurencije na tržištu i koliko mi imamo razvijeniju konkurenciju među trgovcima imaćemo niže cene. Nikakvo ograničavanje marži ne može dovesti do nižih cena ona samo može dovesti do nestašica roba - zaključio je Malinović.

Na pitanje zašto je neka roba skuplja kod nas nego u drugim zemljama objašnjenje je sledeće - logistički troškovi dopremanja robe u Srbiju veći su, jer kao malo tržište, dobijamo veće rabate nego one koji su na evropskom tržištu koje ima preko 300 miliona ljudi.

2024 © - Vesti online