Četvrtak 13.04.2017.
18:11
Vestionline

Zajednički projekti kompanija iz Srbije i Albanije

PKS
Dinamika ekonomske saradnje Srbije i Albanije povećana: Marko Čadež

- Danas smo napravili jedan od konkretnih koraka - potpisivanje ugovora o partnerstvu između kragujevačke kompanije "Milanović inženjering" i albanske "Delia grupe" o zajedničkom nastupu na projektima izgradnje vodovodnih sistema i postrojenja za preradu otpadnih voda i vode za piće na tržištu Albanije i na trećim tržištima - ukazao je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije.

Čadež je ocenio da je dinamika ekonomske saradnje Srbije i Albanije povećana, o čemu svedoče poslovni forumi, sajmovi i susreti privrednika, kao i rast robne razmene od 10 odsto u 2016. u odnosu na prethodnu godinu i dodao da očekuje nastavak pozitivnog trenda i u ovoj godini.

Predsednik PKS podsetio je na partnerstvo kompanija iz Albanije i Srbije u sektoru mlekarske industrije i trgovinskih lanaca u oblasti kozmetičkih proizvoda, kao i na uspešan nastup Srbije na sajmu u Tirani.

Perspektivni sektori za unapređenje saradnje dve zemlje su infrastruktura, trgovina, proizvodnja mleka, mlečnih proizvoda i sireva, turizam i projekti u oblasti mašinogradnje, elektromašinogradnje i energetike.

Čadež je ukazao na značaj regionalne saradnje, ekonomskog osnaživanja regiona kao celine i formiranja jedinstvenog tržišta, na šta su usmerene i aktivnosti Komorskog investicionog foruma. Region kao celina, po oceni Čadeža, biće privlačniji stranim investitorima.

Predsednik PKS rekao je da su i strane, recimo nemačke kompanije, koje već posluju u Srbiji zainteresovane da prošire poslovanje u Albaniji i naprave sinergiju ta dva tržišta.

Vlasnik “Milanović inženjeringa”, Bratislav Milanović potpisao je ugovor sa Delia grupom u Trgovinsko industrijskoj komori Albanija - Srbija u Tirani.

2019 © - Vesti online