Četvrtak 13.04.2017.
00:44
blic.rs

Pošto struja? U ovoj državi? Pa...manje od nula dolara

pixabay.com
Kako bi to bilo kod nas?

Jedanaestog marta, sunčeva energija je na nekoliko sati dostigla udeo od rekordnih 40 odsto energije koju obezbeđuje Nezavisni operator sistema Kalifornije (CAISO), nakon što su kapaciteti solarnih farmi tokom 2016. porasli za gotovo 50 odsto, saopštila je EIA na svom sajtu.

Sajt Quartz, međutim, naglašava da negativne veleprodajne cene ne znače i nepredviđenu uštedu troškova za potrošače zato što su maloprodajne cene zasnovane na prosečnim troškovima, što znači da bi ljudi mogli da dobiju struju nešto jeftinije, ali ne i isplatu novca u gotovom zato što su cene nekoliko sati bile negativne.

U poslednjih nekoliko godina solarni kapaciteti u zemlji rapidno su rasli. Dok su u 2007. iznosili manje od jednog gigavata, do kraja prošle godine su iznosili 14 gigavata.

U ovo doba godine, velika količina sunčeve svetlosti i relativno mala potrošnja mogu da dovedu do viška električne energije u najtoplijem delu dana.

- Potražnja za električnom energijom u Kaliforniji uglavnom je najveća u letnjim mesecima - navodi EIA.

- Ali krajem zime i u rano proleće, potrošnja je na godišnjem minimumu, dok se solarni autput, mada nije na vrhuncu, povećava kako dani postaju duži i što je sunce više.

- Iako je ugao sunca u odnosu na zemlju sličan u septembru i oktobru, potražnja je i dalje relativno visoka, zbog čega se generiše manje solarne energije nego u martu.

Samim tim, cena električne energije bila je znatno niža u martu nego u drugim periodima, pa čak i u odnosu na mart prošle godine.

U martu, od osam ujutro do dva posle podne, prosečna cena je često bila ispod nula dolara po megavatsatu.

Nasuprot tome, prosečna cena u martu 2013-15 u tom delu dana iznosila je od 14 dolara po megavatsatu do 45 dolara po megavatsatu.

2024 © - Vesti online