Sreda 12.04.2017.
20:32
Vestionline

Vučić i Gabrijel: Srbija neće u EU bez dobrih odnosa sa Kosovom

Tanjug
Zigmar Gabrijel i Aleksandar Vučić u Beogradu

Vučić je rekao da očekuje još intenzivniji dijalog Srbije i Nemačke i da se raduje podršci nastavku dijaloga s Prištinom i očuvanju dobrih odnosa u regionu. 

On je rekao da je razmena Srbije i Nemačke četiri milijarde evra, od čega je srpski izvoz 1,75 milijardi evra. Vučić je dodao da je tome doprinelo i 370 nemačkih kompanija koje u Srbiji zapošljavaju 35.000 ljudi.

On je rekao i da je Srbija zahvalna Nemačkoj na podršci na evropskom putu i dodao da je Nemačka uvek podržavala stabilnost celog regiona zapadnog Balkana. 

Vučić kaže da je strateški cilj Srbije članstvo u EU uz očuvanje dobrih odnosa s Rusijom i Kinom.

- Srbija ima hrabru i iskrenu politiku jer svima kaže šta misli. U Moskvi kažemo da je Srbija na evropskom putu, a u Vašingtonu i Briselu da želimo dobre odnose sa Rusijom... Srbija je suverena, slobodna i nezavisna zemlja i naš strateški cilj je EU, ali uz očuvanje dobrih odnsoa sa Rusijom, Kinom u drugim zemljama, i takvu ćemo politiku nastaviti - rekao je Vučić.

Šef nemačke diplomatije Zigmar Gabrijel izjavio je da je dalji razvoj odnosa sa Kosovom neophodan uslov da bi se Evropska unija na kraju složila da Srbija bude članica. Na pitanje kada očekuje uzlazak Srbije u EU, Gabrijel je rekao da ne može da da vremenski okvir, jer to zavisi od reformi, ali i odnosa s Prištinom.

2024 © - Vesti online