Sreda 12.04.2017.
17:22
Vestionline

Privrednici sve manje prelaze u sivu zonu

Privredna komora Srbije
Predsednik PKS Marko Čadež sa predstavnicima Poljske i Kanade

Siva ekonomija uzima 8 miliona evra dnevno

Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije pozvao je privrednike i preduzetnike da ukažu na sivo poslovanje u svom okruženju, kako bi bio uspostavljen mehanizam, koji, s jedne strane štiti privrednike, a sa druge, pomaže inspekciji.

Čadež je nakon sastanka predstavnika Saveta mešovitih komora PKS, na kojem je učestvovala ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić, ukazao da je cilj saveta što efikasnija koordinacija inicijativa i aktivnosti privrednika, naših zajedničkih članica, da bismo dobili više inputa i što bolje formulisali zahteve prema Vladi Srbije.

Savet mešovitih komora PKS ima 16 privrednih komora i poslovnih udruženja, a danas su pristupila još dva - Poljsko-srpsko i Kanadsko-srpsko poslovno udruženje.

Privredna komora Srbije predložila je donošenje sveobuhvatnog plana i programa za smanjivanje sive ekonomije, koji pored mera pojačanog nadzora i represivnih mera sadrži i paket stimulativnih mera, radi prevođenja sive ekonomije u legalne tokove. Ovu inicijativu Vlada Srbije je prepoznala i proglasila 2017. i 2018. godinama borbe protiv sive ekonomije.

Ana Brnabić, ministarka državne uprave i lokalne samouprave istakla je da smo uz podršku EBRD-ja dobili čitav tim koji će raditi na podršci koordinaciji inspekcija. Imamo i platformu E inspektor, u koji će biti uloženo 1,6 miliona evra.

- U sektoru trgovine, obuhvat fiskalizacije skočio je samo u januaru za 83, 5 odsto i to su neverovatni rezultati - istakla je Brnabić.

Ona je naglasila da "samo zajednički možemo se izboriti sa ovom pošasti koja nam dnevno uzima 8 miliona evra - a to su nove bolnice, škole, putevi, plate za lekare, policajce, vojsku, penzije".

2024 © - Vesti online