Sreda 12.04.2017.
15:18
J. L. Petković - Vesti

Srpske NVO podnose tužbu protiv Dauta Haradinaja

Facebook/Daut Haradinaj
Nastavio sa pretnjama: Daut Haradinaj

- Nekoliko ambasada na Kosovu, misija UNMIK, OEBS, Kancelarija za KIM kao i pojedini srpski politički predstavnici osudili te izjave. Ali osude bez delovanja su jalove. Centar za mir i toleranciju će na osnovu krivičnog zakona Kosova, član 147 podneti tužbu. To će biti prvi put da srpski nevladin sektor podnese tužbu protiv nekog lica za izazivanje mržnje - saopštio je CPT i pozvao sve građane i druge nevladine organizacije da im se pridruže u podnošenju tužbe i deljanju troškova suđenja. - Bilo bi, pre svega, ljudski da se usprotivimo nasilju - zaključuju u CPT-u. 

Brat Ramuša Haradinaja i poslanik Alijanse za budućnost Kosova, Daut Haradinaj, nastavio je sa pretnjama. On je poručio na sednici kosovske skupštine izjavio da oni koji rukovode u Beogradu treba da znaju da će dobiti isti odgovor kao 1999. i da su Albanci slobodu dobili uz pomoć međunarodne zajednice, prenosi RTK 2.

- Ja nisam rekao da će biti etničkog čišćenja, to želi Beograd, a ne Daut Haradinaj i Albanci. Ne smeju se igrati sa jednim čovekom (Ramušom Haradinajem) - rekao je Daut Haradinaj i "zapretio" ponavljanjem 1999.

On je konstatovao da je njegova izjava izazvala brojne reakcije i da je "to rekao svesno", a da se izjava komentarisala i tumačila drugačije. Ranije je na televiziji Dukađini zapretio ratom i etničkim čišćenjem Srba na Kosovu ukoliko njegov brat Ramuš bude izručen iz Francuske u Srbiju, koja ga tereti za ratne zločine.

Ramuša Haradinaja Srbija tereti za ratne zločine nad civilnim stanovništvom na Kosovu, a uhapšen je 4. januara na granici Švajcarske i Francuske po Interpolovoj poternici na zahtev Srbije. Srbija ga traži zbog sumnje da je izvršio krivična dela ratnih zločina protiv civilnog stanovništva na KiM u toku 1998. i 1999. godine, a reč je, kako je Beograd saopštio, o delima koja nisu bila predmet suđenja pred Haškim tribunalom.

2024 © - Vesti online