Sreda 12.04.2017.
18:01
J. L. Petković - Vesti

Građani u rasejanju pokradeni

A. Čukić
Marko Pušica

Kada je reč o glasanju u inostranstvu, on ističe da je neophodna kompletna zakonodavna reforma izbornog zakonodavstva i pronalaženje načina da se našim državljanima u inostranstvu omogući da svoje pravo iskoriste na pristojan način.

Država na potezu

- Godinama je problem u komunikaciji između DKP-a i opštinskih i gradskih uprava u Srbiji. Takođe bi trebalo povećati broj izbornih mesta, da se našim građanima omogući i olakša pristup biračkom mestu, izborima i korišćenju aktivnog biračkog prava. To je zadatak države, ali je problem što očigledno ova vlast ne prepoznaje dijasporu kao važan faktor, iako joj godi kada dijaspora šalje velike količine novca.

- Da li će to biti modalitet glasanja putem pošte ili nešto drugo, to je stvar za stručnjake, za profesore Ustavnog prava. Naša dijaspora je brojna, i ona bi trebalo da se pita, ali zbog rigidnosti pravila to nije tako. Kada je reč o elektronskom glasanju, to jeste verovatno jedan savršeniji vid, i kada je reč o glasanju i o utvrđivanju rezultata, od onog koji u Srbiji postoji, ali nameće se zaključak da ako menjamo izborni ambijent i sistem, onda uvodimo elektronsko glasanje za celu Srbiju. Mislim da bi to bilo adekvatnije i pomoglo rešavanju problema koji sada postoje - objašnjava Pušica.

Jer, dodaje on, u slučaju kada bi se izborni zakon tako promenio da se odnosi samo na građane u dijaspori, to mi možda dovelo do nejednakog tretmana svih građana Srbije.

Na komentar povodom čestih situacija da je našim građanima bilo uskraćeno pravo da glasaju u diplomatskim predstavništvima Srbije, i pored uredne prijave, Pušica ocenjuje da su ti glasači pokradeni.

- Ako se neko prijavio za glasanje u inostranstvu u skladu sa procedurama, a nije mu omogućeno da glasa, taj birač je pokraden. On ni na koji način ne može da snosi posledice neažurnosti uprave.

 

2024 © - Vesti online