Sreda 12.04.2017.
08:26 >> 12:02h
Vestionline, Sputniknews.com

Tramp: Putin podržava "zlu osobu" u Siriji, Asad je životinja

Reuters
Donald Tramp misli da je Bašar al Asad loš čovek i da ga ne treba podržavati

U istom intervjuu, američki predsednik je izjavio je da SAD ne planiraju kopnenu intervenciju u Siriji, nakon što je nedavno naložio raketne udare na sirijsku vazduhoplovnu bazu, ali je izrazio uznemirenost zbog prizora umiruće dece.

Takođe je okrivio administraciju bivšeg predsednika Baraka Obame za nedelovanje u prošlosti po pitanju Sirije, ocenivši da je "Obama trebalo odavno da uradi ono što je on uradio".

Upitan da li će se SAD uključiti u sirijski rat, Tramp je odgovorio: "Ne. Ali, kada vidim kako koriste gas i takve stvari - pomislim da čak ni neki od najgorih tirana u svetu nisu koristili takvu vrsta gasova, a neki od tih gasova su neverovatno jaki".

Tramp ističe da je, kada je to video, pomislio da se "nešto mora učiniti", a naročito su ga, kaže, zabrinuli prizori dece na samrtnim mukama posle prošlonedeljnog hemijskog napada u Han Šejkunu, u kojem je, kako američki zvaničnici veruju, korišćen nervni gas.

Ranije je portparol Kremlja Dmitrij Peskov istakao da "deklamovanje mantre“ o potrebi odlaska Asada sa vlasti ne dovodi bliže političkom rešenju sirijskog sukoba. Da bi se našlo mirno rešenje pokrenut je ženevski proces, a zatim i proces u Astani, koji ga podupire i predstavlja sastavni deo Ženeve. Peskov je istakao da potraga za rešenjem treba da se vodi upravo u okviru ovih procesa koji nemaju alternativu.

Rusija izvodi napade na teroriste u Siriji na zahtev vlasti ove zemlje. Koalicija na čelu sa SAD izvodi akcije u Iraku i Siriji, pri čemu u Siriji ona ne koordinira svoje aktivnosti sa sirijskom vladom.

2024 © - Vesti online