Sreda 12.04.2017.
01:15
sputniknews.com, Vestionline

Klan "Haradinaj" sprema iživljavanje nad Dečanima

A. Čukić
Manastir Visoki Dečani

Srpska vlast olako daje legitimitet Prištini

Sa ovom odlukom u startu se nije složila ni lokalna samouprava, koja je u vlasti stranke Ramuša Haradinaja, a indikativno je i što je ovo albansko istorijsko društvo blokadu najavilo samo nekoliko dana pošto je Daut Haradinaj, brat Ramuša Hardinaja koji je uhapšen u Francuskoj, zapretio da nijedan Srbin neće ostati na Kosovu ukoliko Ramuš bude izručen Srbiji.

Živojin Rakočević, publicista sa Kosova i Metohije podseća da su teška dečanska borba za imovinska prava koja imaju od sredine 14. veka simbol i vrh diskriminatorskog odnosa koji se već decenijama sistemski sprovodi.

- Kada je najavljena blokada u pitanju, radi se pretvaranju geta u klasičan zatvor, jer blokadu živimo u svim segmentima, i sa svim ograničenjima - od oranja na polju do prava na život u gradovima - kaže Rakočević, prenosi "Sputnjik".

Dejan Mirović, profesor međunarodnog prava sa Univerziteta u Mitrovici, objašnjava da ovakva najava samo pokazuje šta bi se desilo da kada bi tzv. država Kosovo bila primljena u Unesko. Adresa koja je po međunarodnom pravu zadužena za bezbednost Dečana je - Kfor. Ali…

- Ako oni ovo rade dok je Srbija preko Uneska za naše manastire nadležna formalno, kao i Kfor prema Rezoluciji 1244, to samo pokazuje šta bi značilo izbacivanje Rezolucije 1244 iz briselskih pregovora. Sa pravne tačke gledišta, mislim da naša vlast greši kada olako daje legitimitet vlastima u Prištini - smatra on.

Mirović upozorava da je veoma moguće da je ovo povezano sa iživljavanjem klana "Haradinaj" zbog svega što se dešava sa njihovim liderom.

Njima je i iguman ultranacionalista...

Godine 2016, kada je kosovski sud doneo odluku o vraćanju zemljišta Manastiru Visoki Dečani, Albanci su održali masovne proteste. Godinu dana ranije, prvi put otkad manastir postoji, u Visoke Dečane vernici nisu mogli da dođu, jer je nekoliko stotina demonstranata protestovalo na prilazu Dečanima, tražeći da se poništi odluka Ustavnog suda Kosova o povraćaju imovine manastiru.

Organizator protesta okupljenima je nekoliko puta ponovio da je iguman Visokih Dečana Sava Janjić ultranacionalista i da se protesti neće završiti, ali i da sa igumanom Janjićem neće razgovarati.

2024 © - Vesti online