Utorak 11.04.2017.
20:09
slobodnaevropa.org, Vestionline

Mekejn zaobišao Makedoniju: Poslata je snažna poruka

Reuters
Ne nazire se rasplet makedonske krize

Rusija otvara novi front na Balkanu

- Skoro sa sigurnošću se može pretpostaviti da je savet koji je dobio senator jeste da zaobiđe Makedoniju u kojoj unutrašnjo-politička situacija nije rešena onako kako praktikuju demokratske zemlje kao što su SAD - kaže profesor Denko Maleski, bivši ministar spoljnih poslova.

Tamo i kada nije po volji garniturа koja je pobedila na izborima, primopredaja se vrši pristojno i civilizovano, i preuzimaju se obaveze koje proizlaze iz demokratskog procesa u cilju da se to uradi na jedan dostojanstven način.

- To kod nas nije urađeno, što diskvalifikuje sadašnju garnituru koja sprečava demokratski proces, da bude sagovornik istaknutih ličnosti iz demokratskog sveta i mislim da je to suština problema zašto ovaj senator, koji ima snažan uticaj na spoljnu politiku SAD-a, neće doći u Makedoniju - navodi Maleski.

Profesor Mersel Biljali kaže da to što Mekejn ne dolazi u Makedoniju je snažna diplomatska poruka da nešto nije u redu sa ovom zemljom.

- Jedino nas posećuju one diplomate koje treba da nas podsete da izvršavamo svoje obaveze. Taj nivo američkih diplomata se odnosi na države u kojima se stvari odvijaju relativno normalno, a mi smo daleko od normalnog. Ipak mislim da su Amerikanci zabrinuti zbog našeg stanja i verujem da će se uskoro uključiti u rešavanju problema - ističe Biljali.

U međuvremenu, američki diplomata i ekspert za Balkan Januš Bugajski, u svojoj poslednjoj analizi piše o pojačanom uticaju Rusije na region.

Prema njegovom mišljenju, Moskva otvara novi front na Balkanu sa namerom da pogorša političku krizu u Makedoniji. "Cilj nije samo da se smanje šanse za ulazak Makedonije u NATO-u i EU, već da Balkan dovede u stanje konflikta, što bi ilustrovalo slabost Zapada a pojačalo uticaj Rusije", smatra Bugajski.

2024 © - Vesti online