Utorak 11.04.2017.
17:03
Vestionline

Podrška privrednicima Severnobačkog okruga

Tanjug
Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež

- Danas smo ovde da radimo ono što nam je posao, da razgovaramo  sa privrednicima,  podržimo njihove planove razvoja i pokrenemo inicijative za otklanjanje problema na koje nailaze u svakodnevnom radu, kako bismo ih rasteretili i omogućili im da se još uspešnije bave svojim biznisom - rekao je Čadež.

ATB Sever Subotica,  proizvođač elektromotora i generatora, deo je  ATB grupe koja pripada šangajskom Wolongu, poznatijem kao Simens na Istoku, koji u Srbiji u tri fabrike u Subotici i Boru (ATB Sever, Motoren Werke i ATB Fod) zapošljava oko 800 ljudi, ima 500 dobavljača i planira da  poveća broj zaposlenih i proširi poslovanje.

- Proizvodi iz Subotice danas se prodaju i koriste i u Sibiru, i u Norveškoj, Kanadi, Kongu - naglasio je Čadež i dodao da će Privredna komora Srbije ovoj kompaniji  pomoći i u osvajanju novih tržišta.

- Dani dobavljača Zapadnog Balkana koji će se krajem maja održati u PKS a koji će okupiti 40 najvećih kompanija iz Nemačke, po Čadežu, dobra su prilika i za ATB Sever da nađe nove partnere - dodao je Čadež.

Odmah posle praznika subotički ATB Sever, kako je najavljeno, zaposliće deset mladih inženjera, a namera ove kompanije je da postane centar za razvoj i istraživanje cele ATB grupacije. U planu kineskog vlasnika su i nove investicije - da deo  proizvodnog programa iz Austrije i Nemačke preseli u Srbiju.

Srbiju kao poželjnu destinaciju  za dalje investiranje vidi i italijanski Elektroremont koji planira da u Subotici uloži 2 miliona evra i otvori centar za remont elektromotora za vozove i metroe za celu Evropu.

Predsednik PKS razgovarao je u Regionalnoj privrednoj komori Subotica sa predstavnicima 50 kompanija i o prevazilaženju prepreka u poslovanju, koji se tiču sive ekonomije, povraćaja PDV-a, rokova za izmirenje obaveza, nedostatka kvalifikovane radne snage, problema sa kojima se suočavaju transportna preduzeća. 

Sastanku u Subotici prisustvovao je i Ivan Đoković, potpredsednik Vlade Vojvodine i sekretar za privredu i turizam.

2024 © - Vesti online