Utorak 11.04.2017.
18:01
N. Popović, B. Miličić - Vesti

Prazna obećanja o blažoj kontroli na ulasku u Šengen: Autobusi satima na granici

Z. Vicelarević
Česte i "dubinske" kontrole u Austriji i Nemačkoj: Zdravko Mitrović

Zbog gužvi na prelazima, samo dan posle stupanja na snagu Uredbe Evropskog parlamenta o sistemskoj kontroli granica u Šengen zoni, Dimitris Avramopulos, komesar EU za migracije, unutrašnje poslove i građanstvo, privremeno je obustavio njenu primenu. I posle toga, čekanja ima jer su kontrole ipak pojačane.

- Na granici sa Mađarskom čekamo sada i po četiri sata i u svemu tome najviše ispaštaju naši putnici - kaže "Vesti" Zdravko Mitrović koji održava redovnu autobusku liniju između Frankfurta, Beograda i Negotina.

- S nama se sigurno ne prevoze teroristi, a ni migranti, imaju oni sigurno druge kanale, a mi pre ukrcavanja pomno kontrolišemo pasoše svih putnika da bismo kasnije izbegli probleme na granici - ističe Mitrović i dodaje da su sada česte i takozvane "dubinske" kontrole u Austriji i Nemačkoj.

- Zaustavljaju nas, nekada i po nekoliko puta, a kontroliše se sve: od putnika i njihovog prtljaga do tehničke ispravnosti autobusa. Sve to za više sati produžava vreme putovanja - konstatuje Mitrović.

Kašnjenja u oba smera

Vesna Janković iz prevozničke firme Novice Jankovića iz Minhena kaže da su za vikend izgubili sat vremena u odnosu na vreme pre uvođenja novih pravila kontrole.
- Naši autobusi voze kroz Mađarsku za Srbiju i imali smo sat vremena kašnjenja zbog pojačane kontrole. Na dolasku u Nemačku naš autobus je kasnio više od dva sata, ali kada se krene na put automobilom ili autobusom, čovek mora da računa da neće sve biti kako očekuje. Tako je i sa zadržavanjima na granici, iako moram reći da mi nemamo ozbiljnije probleme ni sa tom dubinskom kontrolom putnika i vozila - kaže Vesna Janković i dodaje da su prevoznici koji više decenija rade taj posao već poznati na granicama i sigurno da brže prolaze nego neki koji rade kraće vreme.

Ostoja Bakić, vlasnik firme Bakić rajzen iz Balingena, kaže da je od kolega čuo da ima čekanja na granicama i po nekoliko sati, pogotovo za vikend. Međutim, njegovi vozači i putnici prošli su mnogo bolje.

- Moji autobusi idu preko Šentilja i Maribora i uglavnom nema predugog zadržavanja na granicama, kao što je to slučaj sa graničnim prelazom Bregana. Ipak smo u nedelju čekali dva sata na ulazak u Sloveniju iz Hrvatske, jer je u koloni bilo 20 autobusa. Tako je to obično za vikend. Čuo sam da je ovog vikenda jedan autobus iz Nemačke u Gradišku stigao sa osam sati zakašnjenja. Na sreću, mi nemamo za sada takva iskustva - kaže Ostoja Bakić.

B. Miličić
Koristi i zaobilazne puteve: Žarko Avgustinović

Žarko Avgustinović, vozač autobusa Usora tursa iz Jelaha kod Doboja, kaže da je prošli vikend obeležilo kašnjenje na njihovoj liniji od Teslića do Minhena i Augzburga.

- U petak je naš autobus iz Minhena stigao u Teslić sa 2,5 sata kašnjenja zbog gužve na granicama i kontrole putnih isprava. Kada smo se vraćali u Nemačku u nedelju izgubili smo 2,5 sata zbog gužve na ulasku u Hrvatsku na graničnom prelazu Brod, a onda i na ulasku u Sloveniju na prelazu Bregana. Mi koristimo i neke zaobilazne puteve da skratimo vreme čekanja na granicama, ali se sa kašnjenjem mora računati - tvrdi Avgustinović.

Na ovu temu ima dosta pojedinačnih iskustava jer su neki od putnika automobilom tokom vikenda čekali i po četiri sata na prelazak slovenačko-hrvatske granice na Bregani i to važi kada je reč o kretanju u oba smera.

Kolone i narednih meseci

Striktnije kontrole na graničnim prelazima Slovenije i Hrvatske treba očekivati i idućih meseci, bez obzira na najavu slovenačkog premijera Mira Cerara o zajedničkoj inicijativi sa Zagrebom prema Evropskoj komisiji da se sprovođenje izmenjene uredbe o šengenskoj granici ublaži i prilagodi životu, preneli su slovenački mediji.
Iako mediji navode da je primena novih pravila zapravo "pala" posle samo dva dana, a ublažavanje mera najavio i Cerar, sugerišu i da će se nastaviti povremeno stroga kontrola sve dok Hrvatska ne postane članica Šengena.
"Hrvatska ima specifičan geografski položaj, više od hiljadu kilometara granice s BiH, gde je na brojnim tačkama vrlo teško uspostaviti šengenski poredak. Zato će Slovenija još nekoliko godina morati da ostane branitelj šengenske granice", navodi ljubljanski dnevnik "Delo".

2024 © - Vesti online