Utorak 11.04.2017.
18:01
D. Dekić - Vesti

Umnožavaju se zahtevi građanskog pokreta: Borba i za glas dijaspore

Reuters
Ispod Vučićevog prozora: Zahtev za pravo matice i rasejanja

Iz Kine glasao u Sjenici

Opozicioni pokret Dosta je bilo (DJB) saopštio je da je na osnovu obaveštenja 20 Sjeničana koji godinama ne žive u tom gradu obavio uvid u birački materijal i utvrdio da su njihovi potpisi falsifikovani, a glasovi pokradeni.

- Na jednostavno pitanje kako može u Sjenici da glasa neko ko se 2. aprila nalazio u Kini, Danskoj i Hrvatskoj nisam dobio odgovor - izneo je detalje Ivan Ninić, član Republičke izborne komisije (RIK).

Posao za tužilaštvo

- U pravnoj državi situacija u Sjenici morala bi da bude predmet istrage policije i tužilaštva. Oni moraju da utvrde šta se zaista događalo tokom izbornog dana, kao i krivičnu odgovornost svih koji su učestvovali u prekrajanju izborne volje građana - kažu u DJB-u.

Reuters
Izborne mahinacije: Protest i u Sandžaku

U DJB-u tvrde da je to rezultat manipulacije SNS-a i rukovodstva tri bošnjačke partije, a razlika prikazanih i stvarnih rezultata, posledica ubacivanja listića onih koji nisu glasali. Oni navode primer sela Rašković s Bošnjačkim stanovništvom u kojem je na jednom mestu od 387 upisanih birača za Aleksandra Vučića glasalo njih 372, a jedan za Sašu Jankovića.

DJB ističe da je jedini način da se otklone sumnje u masovnu krađu glasova, da se svim biračima omogući da preko sajta RIK provere da li je u spiskovima upisano da su glasali, odnosno da li je neko glasao umesto onih koji nisu izašli na izbore.

Nestao spisak birača u Njujorku

Marija živi u Njujorku, ali kada je otišla u srpski konzulat da glasa rečeno joj je da nije na biračkom spisku, iako se prijavila na vreme, 10. marta, dan pre isteka roka. Ipak, mnogo više je šokiralo obrazloženje konzula.
- Rečeno mi je da je "pao server i da nemaju u evidenciji one koji su se prijavljivali 10. i 11. marta" - kaže Marija.
Ona nije jedina i kaže da su Srbi u Njujorku mahom ostali uskraćeni za svoje Ustavom zagarantovano pravo.
- Mene iskreno ne interesuje da li je server pao ili nije, niti je to moja odgovornost, ja samo znam da je moje građansko pravo uskraćeno. A uzgred rečeno, ni mojoj prijateljici koja se prijavila početkom marta nije bilo omogućeno da glasa. Ni ona nije bila upisana u birački spisak, ali objašnjenje za tu situaciju konzul nije imao - priča naša sagovornica.
I Marijina prijateljica primedbu je poslala u RIK, ali niko nije dobio odgovore. Takođe, ni Ministarstvo državne uprave Ane Brnabić, koje je nadležno za biračke spiskove, nije objašnjeno zašto je došlo do ovog propusta.

Reuters
Penzioneri uz studente: Demonstracije u Beogradu

"Pao sistem"

Onemogućavanje dijaspore da iskoristi pravo glasa ustanovila je i profesor Vesna Rakić-Vodinelić na osnovu podataka koje je dobila kao članica RIK-a. Ona ukazuje da na nekim biračkim mestima u inostranstvu, poput Trsta, biračko mesto nije otvoreno iako je bilo dovoljno prijavljenih. Takođe i da je bilo slučajeva da je građanima u rasejanju rečeno da je "sistem pao", pa prijava nije registrovana.

- Bilo je i ljudi koji su se u roku prijavili za glasanje, ali nisu mogli da izađu na birališta jer im je rečeno da iz Srbije nije stiglo obaveštenje da imaju biračko pravo. Takođe i onih koji nisu glasali, a u spisku je njihov potpis da su iskoristili biračko pravo - navodi ona za "Vesti".

Profesorka Rakić-Vodinelić kao i DJB smatra da treba uvesti proveru internetom, ali nije optimista.

- Ako ministarka za državnu upravu Ana Brnabić kaže da će do uvođenja takve provere proteći "godine i godine", jasno je i da se neće skoro desiti da dijaspora glasa elektronski - ocenila je Rakić-Vodinelić, uz napomenu da ne može bez dokaza da kaže da li su razlozi takvog odnosa vlasti prema izborima nefunkcionalnost sistema ili namera da vrše zloupotrebe.

2024 © - Vesti online