Utorak 11.04.2017.
07:32
slobodnaevropa.org, Vestionline

"Vlasti u BiH jedva čekaju da potroše ruski novac"

pixabay.com
 

Pare će biti potrošene

- Ako ne bude baš u istom momentu "prebijanje duga", a pare kojim slučajem dođu iz Rusije, a najavljene su, čini mi se, za jun, naše vlade jedva će dočekati da se dograbe tih para. I, nažalost, trošiće ih onaj koji ih nije zaradio, a podsećam da su ih zaradile neke druge firme, iz onog predratnog vremena - kaže Cenić  i dodaje:

- A sigurno će doći na red i plaćanje ruskog duga, pa će to možda da bude "samo odloženo", ali će morati da se plati. S tim što se jedni prave ludi koliki je zapravo taj dug, jednako kao što su se svi pravili ludi godinama pregovarajući o tom ruskom dugu. I na žalost, mislim da će se nastaviti prepucavanje ko je i koliko dužan Rusima za gas, to je prvo. I sve mi se čini da će pare biti prvo potrošene, a onda ćemo tražiti načina kako da se plati gas.

Taoci Gasproma

- Nažalost, mi smo taoci jednog snabdevača gasom i monopolskih cena. Evo, Hrvatska je ponudila još jednu varijantu, s obzirom na to da grade skladište, i to na Krku, kojim će se dopremati gas i pozvala i ostale da se gradi još neki krak - kaže Cenić.

- Gas koji mi plaćamo gotovo da je najskuplji inače. Ja sam poredila cene po kojoj kupuje Nemačka, po kojoj kupuju zemlje u okruženju i cene koje plaća Bosna i Hercegovina. Znači, Republika Srpska očigledno vrlo navija da to bude ekskluzivno jedan dobavljač i to zna se koji -  mora biti ruski - dodaje ona.

- Takođe, bilo je predloga da kad se već gradi put Banjaluka - Gradiška, da vidimo da se negde spojimo i na dovod gasa, da pregovaramo s Hrvatskom, već kad se gradi, da bi to bio dobar način da se polaže i cevovod. Nažalost, sve je propalo, jer mi smo takva zemlja - mi navijamo, ne za svoje firme i ne za svoju državu, nego nam oči obično stoje u tuđem dvorištu, u tuđoj državi i navijamo za tuđe interese - zaključuje analitičarka Svetlana Cenić.

2024 © - Vesti online