Ponedeljak 10.04.2017.
22:03
rs.n1info.com, Vestionline

Austrijski vojnici se u Vinči spremaju za nuklearni napad

commons.wikimedia.org/7th Army Joint Multinational Training Command
Austrijski vojnici spremni na sve (Foto: Arhiva)

Šta kada prljava radioaktivna bomba eksplodira? Austrijska vojska bi najpre utvrdila od čega je sastavljena analizirajući njene kontaminirane delove.

- A onda vozilom specijalnim prošli kroz taj kontanimirani deo, a onda dekontaminirali vozilo kojim su došli u izvidnicu po pitanju žrtava i štete koja je načinjena - objašnjava Đorđe Lazarević, rukovodilac odeljenja za metrologiju doza zračenja.

Mogućnost rada u uslovima otvorenih i zatvorenih izvora zračenja dovela je austrijske vojnike u Institut za nuklearne nauke Vinča. Njih 30 se nedelju dana osposobljavalo za reagovanje u potencijalno teorističkim situacijama.

- Austrijska savezna vojska se priprema za takve vrste akcija, kao i za reagovanje u slučajevima upotrebe atomskog, biološkog i hemijskog oružja. Za to imamo specijalno obučene snage, dok se za reagovanje u nuklearnim i radiološkim situacijama austrisjki vojnici obučavaju ovde u Vinči - rekao je kapetan Kod Kaser, komandant ABH jedinice austrijske vojske.

Naučni savetnici u Vinči podvlače da se time testira i njihova reakcija u slučaju nuklearnih, hemijskih i bioloških akcidenata. Ali i da potrebu za osposobljavanjem diktira upotreba improvizovanih bombi u napadima širom sveta.

- Pokazuju samo da se ovi agensi koriste i da postoji velika mogućnost da se oni u budućnosti koriste u terorističke svrhe. U tom smislu treba se pripremiti za takve scenarije - kaže Ljubiša Šutulović, specijalni savetnik Instituta Vinča.

A da li se i kako Vojska Srbije priprema za slične situacije i da li koristi mogućnosti, licence i kontrolisane uslove Instituta Vinča, N1 je upitala Ministarstvo odbrane i ostala bez odgovora.

2024 © - Vesti online