Nedelja 09.04.2017.
18:01
I. K.

Amerika spasava Al Kaidu

commons.wikimedia.org
Kao orlušine: Američki bojni brodovi krstare Sredozemljem

Teroristi Islamske države u zoru su započeli snažnu ofanzivu u pravcu aerodroma iz oko 50 kilometara udaljenog Džub al Džaraha.

Jedinice Sirijske armije te napade su odbile.

Front kod Džub al Džaraha sirijsko vazduhoplovstvo pokrivalo je upravo iz Šajrama, ali i druga ratišta van provincije Homs.

Menjaju imena, kriju zlo

Posebno su se sirijski piloti iskazali prošlog meseca kada je odbijena ofanziva na Hamu koju su izveli mešoviti odredi uglavnom Ahrar aš Šama, odnosno Al Kaide, još nekoliko velikih grupa drugih džihadista i bande sastavljene od onoga što na Zapadu nazivaju "umerenom opozicijom".

Većina tih grupa u poslednje vreme je promenila nazive, kako bi zamaglila vezu s Al Kaidom.

Međutim, smatra se da je američki napad posledica čitavog stanja u Siriji.

Naime, poslednjih meseci sirijska armija postigla je nekoliko krupnih pobeda i promenila ukupnu situaciju u svoju korist.

Nekoliko terorističkih enklava oko Damaska padale su jedna za drugom, oslobođen je najveći sirijski grad Alepo, vojska je ponovo oslobodila Palmiru i na nekoliko mesta prodrla u centralni deo zemlje.

Koče Asadovu ofanzivu

Takođe je sprovedena nova mobilizacija, a obuka se sprovodi već na znatno višem nivou zahvaljujući masovnijem prisustvu ruskih instruktora.

Stvoreni su svi uslovi za ključnu ofanzivu prema provinciji Idlib koja se graniči s Turskom.

Upravo je iz Idliba izveden teroristički napad na Hamu, ali su rezultati bili jadni.

Pokazalo se da sirijska armija već raspolaže nekakvim rezervama koje može u svakom trenutku da upotrebi u bilo kom delu zemlje, a da istovremeno ne prekida ofanzive na najmanje tri važna pravca.

Bivši ruski i sovjetski oficiri ocenjivali su za specijalizovane portale da rat ulazi u završnu fazu, pri čemu je inicijativa na strani regularnih snaga.

A onda je sirijska vlada optužena za napad bojnim otrovima.

Saučesnici Islamske države

Američko vazduhoplovstvo "greškom" je već napadalo sirijske snage u Dejr ez Zoru, opkoljenom gradu na obali Eufrata čijih se oko 200.000 stanovnika, izbeglica i branilaca snabdeva preko aerodroma. Poslednji put ubili su oko 30 sirijskih vojnika upravo na kotama preko kojih su se teroristi Islamske države probili i odsekli grad od aerodroma, pa žitelje od tada snabdevaju Rusi koji izbacuju hranu padobranima. Poslednjih dana sirijska vojska uspela je da preotme nekoliko položaja i od saboraca na aerodromu deli ih još malo. Moral vojnika je visok, jer znaju da će u slučaju poraza teroristi da masakriraju i njih i stanovništvo.

2024 © - Vesti online