Ponedeljak 10.04.2017.
01:30
Vestionline, superzena.b92.net

Muče vas akne? Evo kako da ih pobedite

pixabay.com
Za čisto lice: Pored prirodnih preparata, spas od akni možete potražiti i u farmaceutskim proizvodima

1. Salicidna kiselina

Acetil ili salicidna kiselina je najzastupljenija u proizvodima za negu lica namenjenih tinejdžerima. Pronaći ćete je u gotovo svakoj prodavnici ili aptoteci, u vidu aktivnog sastojaka u tretmanima koji se bore protiv bubuljica. Salicidna kiselina je beta-hidroksidna kiselina koja će eliminisati vašak ulja i nežno ukloniti mrtve ćelije kože. Ona takođe ima protivupalno dejstvo, te smiruje i tonira kožu.

2. Glikolna kiselina

Glikonalna kiselina je alfa hidroksid, te je poznato da vrši blagi piling, odnosno ostranjuje površinski sloj kože i samim tim duboko čisti pore. Baš kao i salicidna kiselina, glikolnu možete pronaći u raznim hidratantnim kremama, serumima, i sredstvima za čišćenje lica.

3. Benzoil peroksid

Benzoil peroksid je antibakterijski sastojak, i veoma je efektan u ubijanju bakterija koje izazivaju pojavu bubuljica. Ipak, treba biti pažljiv pri upotrebi. Kreme i sredstva za čišćenje mogu da issue suvu i nežnu kožu. Zato je najbolje da se držite proizvoda koji u sebi ne sadrže više od 2 odsto benzoil peroksida.

4. Sulfor

Ako zanemarite miris, sulfur može biti vaš najbolji saveznik u borbi sa aknama. Ovaj sastojak jednako dobro deluje na eliminisanje bubuljica i mitisera, i to tako što prikuplja višak ulja.

5. Retinol

Verovatno ste čuli za benefite krema na bazi retinola, sastojka koji pozitivno deluju na očuvanje mladosti, ali vitamin A je takođe jednako delotvoran za ostranjivanje akni. Retinoidi povećavaju produkciju ulja, odstranjuju mrtve ćelije kože i deluju protivupalno.

6. Dapson

Još jedan gel za čišćenje lica koji najćešće prepisuju dermatolozi. Dapson je aktivni sastojak, koji deluje protiv mikroba i bakterija, i uspešno se bori sa mitiserima, aknama i bubuljicama. Baš kao i drugi agresivni sastojci, dapson moće izazvati sušenje kože.

7. Kortikosteroidi

Kortikosteroidi je najbrži način da stanete na put aknama, koje mogu nestati već za 24-48 sati. Ipak za korišćenje ovog leka neophodna je konsultacija sa dermatologom, koji će preporučiti tačnu dozu upotrebe.

8. Antibebi pilule

Ako ste primetili da se bubuljice pojavljuju svakog meseca u period pre menstrualnog ciklusa, vaše akne mogu biti povezane sa hormonima. U tom slučaju se javlja višak sebuma, koji izaziva pojavu nečistoća na licu. Anti bebi pilule, koje sadrže estrogen i progesterone, mogu da pomognu u balansiranju hormona i čišćenju kože. Ipak, preporuka za konzumaciju bi trebalo da dobijete od svog lekara.

9. Izotretinoin

Izotretinoin ima različitu reputaciju, a većina dermatologa bi vam preporučila korišćenje kada vaše lice ne odreaguje pozitivno na standardne metode. Izotretinoin je zapravo retinoid, s tim što je njegovo dejstvo mnogo jače.

10. Antibiotik

Dermatolozi vam mogu preporučiti i antibiotike kao brzo rešenje za akne, ali obično nije prvi izbor. Dok ćete možda videti momentalne rezultate, čim uklonite antibiotic, bubuljice će se vratiti.

2024 © - Vesti online