Nedelja 09.04.2017.
06:30
Vestionline, superzena.b92.net

Obratite pažnju: Crvenilo na licu može ukazivati na ovu bolest

pixabay.com
Pratite promene tena: Crvenilo može biti bezazleno, ali može da ukaže i na ozbiljnije probleme

Karakteristični znaci su crvenilo lica, a javlja se kod osoba svetle i nežne puti. Ako se ne leči na vreme ima tendenciju da se širi i pogoršava.

U nastavku vam otkrivamo sve što treba da znate o ovoj kožnoj bolesti:

1. Ako vaša majka ili otac imaju rozaceu, postoji velika verovatnoća da je imate i vi, na osnovu genetskih predispozicija. Ako je nemate u genima, nećete je sigurno imati.

2. Rozacea se najčešće dijagnostikuje kod ljudi svetle i nežne puti. Dok rozaceoa može da se pojavi na svakoj vrsti tena, obično je reč na svetlijem tipu kože, kada se početno crvenilo može primetiti na zoni nosa, obraza i čela.

3. Početni simptomi se u mlađim godinama mogu pogrešno tumačiti kao osetljivost kože ili problem sa aknama. U toj starosnoj dobi se pojavljuje blaga crvenilost, zajedno sa ispupčenjima koje prekrivaju centralni deo lica. Rano utvrđivanje rozacee je posebno važno u ovom slučaju, kako biste odmah na vreme započeli pravu terapiju.

4. Ako ne tretirate svoje lice na pravi način, simptomi se mogu vremenom pogoršati. Ako sumnjate da imate rozaceu, proverite što pre. Evo zašto: Rozacea ima tendenciju da se širi, pa ako ignorišete razne simptome, biće vam kasnije teško da se rešite crvenila kože.

5. Dok tačan uzrok nastanka rozacee nije poznat, može je držati pod kontrolom i sprečiti širenje uz pomoć posebnih proizvoda koji sadrže protivupalno dejstvo. Postoji veliki broj medikamenata koji se mogu uzimati,a često se primenjuje terapija antibioticima.

6. Korišćenje proizvoda koji hidriraju kožu mogu umiriti rozaceu. S obzirom da pacijenti koji boluju od rozace imaju disfunkcionalne kožne barijere, veoma je važno da je pravilno “nahranite”. Izbegavajte čišćenje lica pilinzima i jakim hemijskim supstancama, kao i proizvodima koji sadrže alkohol. Umesto toga birajte hidratantne formule.

7. Izlaganje suncu može pogoršati rozaceu i pojačati intezitet crvenila. Ako izlazite napolje obavezno zaštitite lice kremom sa UV faktorom.

8. Postoji veliki broj faktora koji utiču na pogršanje rozace. Najspecifičniji su: stres, ljuta hrana, alkohol (posebno crno vino) i ekstremni vremenski uslovi- visoke ili niske temperature.

9. Laser može da smanji crvenilo lica koje izaziva rosacea, ali u tom slučaju je potrebno uraditi više tretmana. Obično se ponavljaju na tri do četiri nedelje.

2022 © - Vesti online