Subota 08.04.2017.
07:40
Vestionline, Blic.rs

Zašto su Amerikanci gađali sirijsku bazu "Šajrat"?

Tanjug/AP
Vojna baza Šajrat meta američkih tomahavki

Kako javlja dopisnik "Al Arabiya" iz Vašingtona, SAD veruju da je sirijska vojska pokrenula napad baš iz te baze.

U napadu na grad Kan Šaikun, poginulo je više od 100 civila i preko 400 ljudi je povređeno, a većina je nastradala zbog trovanja zabranjenim hemijskim oružjem sarinom.

Preko izveštajima iz Sirije, vazdušna baza "Šajrat" je jedna od najvažnijih vojnih baza odakle poleću sirijski avioni koji ciljaju oblasti Homs, Idlib i Hamu. baza se nalazi na oko 30 kilometara jugoistočno od Homsa.

U bazi se nalaze avioni "MiG 23", "MiG 25" i "Suhoj Su 25" kao i protivvazdušne rakete "SM-6", i protivvazdušni sistem i radari.

Ibrahim al-Idlibi, medijski aktivista sa sirijsko-turske granice rekao je da je u ovoj vojnoj bazi nedavno uspostavljen radni centar za veliki broj konsultanata iz Irana i rekao da su mnogi od njih poginuli u američkom napadu.

U izjavi za AFP, guverner Homsa Talal el Barazi, koji je lojalan sirijskom režimu rekao je da je ova baza "glavna vazdušna podrška za sirijske vojne snage".

- Sirijska vojska i oružane snage bore se protiv terorizma, a posebno na istoku Homsa. I nedavno je postignut značajan napredak, oslobođena su gasna polja, kao i grad Palmira i njegova okolina. Ovaj baze istočno od Homsa igra ključnu ulogu u podržavanju vojne operacije protiv ISIS-a, naročito u istočnom delu Homsa - rekao je Barazi.

Vojni analitičar, Asad Avad al Zobi smatra da su ovi američki vojni udari snažna poruka svetu i pokazuju da je politika predsednika SAD Donalda Trampa veoma različiti od one njegovog prethodnika.

On je rekao da bi američki napad bio efektniji da su gađane još tri dodatna vojna aerodroma koji su bitni sirijskom režimu - Dumajr, Sin i Hama.

2024 © - Vesti online