Petak 07.04.2017.
18:28
Vestionline

Đikanović: Veliko stradanje Srba i Roma

Tanjug/AP
Ramuš Haradinaj jedan od glavnih krivaca

Sud u Kolmaru na poslednjoj sednici Istražnog veća Apelacionog suda na kojoj se razmatrao zahtev Srbije za izručenje jednog od bivših komandanata OVK kazao je da je sadašnji lider Alijanse za budućnost Kosova, optužen je za ubistvo Roma na KiM i pročitao nekoliko romskih imena. On je dodao da je Haradinaj predvodio ljude u izvršavanju tih zločina.

- Udruženje porodica kosmetskih stradalnika nema informacije za ubistvo kojih Roma srpsko Tužilaštvo optužuje Ramuša Haradinaja, kaže Gordana Đikanović, ali podvlači da su se mnogi Romi našli u beznadežnoj situaciji tokom rata na Kosovu.

- Mnogi od njih nisu odmah prijavili zločine koji su se dogodili njihovim najbližima, jer jednostavno nisu znali ni kome ni kako. Čuvajući glavu na ramenima većina je pobegla sa Kosova u inostranstvo, deo u Crnu Goru. Mnogi su naknadno javili da nadležnima i tako se broj nestalih Srba i nealbanaca povećao. Sada se trenutno traga za istinom o 570 Srba, Roma i drugih nealbanaca - kaže Đikanović.

Udruženje porodica kosmetskih stradalnika, ističe naša sagovornica, traži pravdu za sve stradale i istinu za sve nestale tokom rata na Kosovu i dodaje da se o tim žrtvama retko kada skrene pažnja u javnosti i a još ređe sa pitanjem zašto za te zločine niko nije odgovarao.

2024 © - Vesti online