Petak 07.04.2017.
16:01
Vestionline

Čadež: Ekonomsko povezivanje za više trgovine i investicija

Tanjug
Marko Čadež na sajmu privrede u Mostaru

- To je  preduslov evropskih integracija ekonomija ovog regiona i njihovog efikasnijeg uključivanja u  globalnu tržišnu utakmicu - rekao  je Čadež.

U tim procesima, po Čadežu, značajnu ulogu imaju aktivnosti poslovnih asocijacija okupljenih u Komorskom investicionom forumu Zapadnog Balkana.

Govoreći iz ugla privrede, posebno malih ekonomija o značaju prevazilaženja barijera za veću trgovinsku i investicionu saradnju u ekonomskom okruženju koje se sve više globalizuje, Čadež je ukazao na jačanje regionalnih integracija  na Zapadnom Balkanu u okviru Berlinskog procesa, navodi se u saopštenju.

Predsednik Privredne komore Srbije učestvovao je na petom Berlinskom forumu koji je ove godine posvećen procesima jačanja trgovinskih i privrednih veza, mogućnostima i preduslovima, realizacije ideje o jedinstvenoj ekonomskoj zoni od Lisabona do Vladivostoka sa oko 800 miliona stanovnika.

Forum u Berlinu okupio je više od  400  predstavnika političkog i ekonomskog života Evrope i Centralne Azije. Učesnici skupa razgovarali su o ponovnoj izgradnji poverenja, prevazilaženju izazova i barijera, poslovnom umrežavanju, jačanju trgovinskih veza od Lisabona do Vladivostoka i uticaju digitalne revolucije na  integracione procese na tom ekonomskom prostoru.

Forum u Berlinu organizovali su UniCredit, nemački Komitet za istočno-evropske ekonomske odnose (Ost-Ausschuss der Deutschen Virtschaft) i METRO grupa, pod pokroviteljstvom OEBS-a. Parteri događaja su Udruženje nemačkih privrednih komora i industrije (DIHK), Federacija nemačkih industrijalaca (BDI) i Schaeffler Group.

2024 © - Vesti online