Subota 08.04.2017.
00:55
S. Đurić - Vesti

Lena Kovačević: Srbiji su potrebni sveži autori pesama

N. Đurović
Nema pesama: Lena Kovačević

- Nedavno sam dobila poziv od Magic rekordsa, jedne mlade izdavačke kuće, koja želi da radi modernu muziku sa afirmisanim i neafirmisanim izvođačima i autorima, i to paralelno na srpskom i engleskom jeziku. To mi se strašno dopalo. Za publiku u svojoj zemlji morate imati pesmu na maternjem jeziku, ali je isto lepo probati i na engleskom bez nekih pretencioznih želja. Mada, ako živite u Srbiji, teško je plasirati bilo šta na svetsku scenu. Nemam nikakvu aspiraciju ka svetskoj karijeri u tom smislu, već želju da proširim svoje radno polje - kaže Lena Kovačević.

Umetnica ističe da ne voli da je nazivaju pevačicom jer smatra da je danas to postalo degradirajuće.

- Imate ljude koji se nikada nisu bavili muzikom, ili koju muziku vide isključivo kao način promocije, zarade ili možda dolaska do nekih drugih stvari. Ja sam kao dete počela da se bavim muzikom i drugačije je doživljavam. Veoma je žalosno što se pojam pevačica poslednjih deset godina ozbiljno degradirao. To više kažem kroz šalu, naravno, ali to jeste istina. Nekako bolje zvuči kad čujete muzičar, kompozitor - ima težinu.

Boem u duši

Lena kaže da publika u inostranstvu sjajno reaguje na melos Balkana.
- Publika sjajno reaguje, čak bolje nego na nešto što mi pokušavamo da uradimo na zapadni način. Strancima je zanimljivo što imamo taj tradicionalni zvuk - etno momenat. Imam fenomenalno iskustvo sa nastupa, bili su opčinjeni, recimo, kosovskim tradicionalnim pesmama. Ne razumeju tekst, ali je božanstvena muzika. Volim tradicionalnu muziku raznih zemalja. Iako se ne bavim se tom muzikom, izuzetno je poštujem - kaže Lena i dodaje da je boem u duši.
- Zaista volim Silvanu i strašno je poštujem. Nekako se pogrešno reći da to što je ona pevala je kafanska muzika, a nije, zapravo to je narodna muzika. Strašno volim njen glas, tekstove, lako mi je da slušam tu vrstu muzike, kao i tamburaše. To baš volim.

Lena smatra da je u Srbiji dosta pevača, ali da nema autora.

- Novih, sjajnih pesama nema i to je veliki problem. Nema dovoljno autora, a pevača ima koliko hoćete. To dokazuju i brojna muzička takmičenja koja se emituju na skoro svim televizijama i koja zahtevaju vrsnog pevača. Trebaju nam sveži i različiti izvođači, odnosno drugačiji muzičari i sveži autori. Dragocena je ta šansa da vas čuje veliki broj ljudi za kratko vreme, i to je san ljudi. Marekting je vrlo skup i vi ne možete do njega doći osim preko TV, koja je najveći mediji. Uvek govorim kako bih volela da se napravi takmičenje autora iz Srbije i regiona da se prijavi 2.000 pesama, odabere najboljih 50, pa 10, pa neka publika glasa za najbolje numere. Treba da tražimo nove autore. Zdravko Čolić je fantastičan pevač, i tek sada vidimo vrednost pesme i teksta, a izvođač tog kalibra zna šta znači dobra pesma.

2024 © - Vesti online