Petak 07.04.2017.
18:01
B. Božin - Vesti

Nemačka: Milionske kazne za lažne vesti

A. Čukić
Nemačka vlada usvojila nacrt Zakona za sprečavanje govora mržnje
Onima koji ne budu poštovali ta nova pravila, prema ovom nacrtu - prete visoke kazne.
 
- Socijalne mreže imaju odgovornost ukoliko se njihove platforme zloupotrebe za širenje mržnje i krivično kažnjivih lažnih vesti, izjavio je Mas posle sednice vlade i objasnio da je "verbalno radikalizovanje često prethodnica fizičkom nasilju".

Direktorima prete kazne

Pritom, zakonskim rešenjima je predviđena i individualna odgovornost, pa će direktori kompanija rizikovati kazne i do pet miliona evra ukoliko se ne budu povinovali merama. To je izazvalo negodovanje od strane koncerna, strukovnih udruženja i zaštitnika građanskih prava.

U pitanju su zakonska rešenja kojima vlasti žele da kompanije koje upravljaju društvenim mrežama primoraju da poštuju važeće nemačke zakone koji se tiču sprečavanja zločina mržnje i drugih spornih pitanja.
 
Kažnjivi i uvredljivi sadržaji moraće ubuduće da budu izbrisani ili blokirani 24 sata posle uložene žalbe.
 
Ovi planovi Vlade u Berlinu su odmah naišli na brojne kritike u javnosti. Političarka partije Zelenih Renate Kinast smatra da se radi o "prebrzom potezu".
 
- Moj strah i mnogih drugih jeste da će ova verzija zakona na kraju dovesti do toga da sloboda mišljenja bude veoma ograničena, jer će se jednostavno samo brisati sadržaji - rekla je Kinast.
2024 © - Vesti online