Četvrtak 06.04.2017.
22:10
Vestionline, Tanjug

Orban prkosi Evropi: Stop za Brisel i Soroša

Reuters
Zadaje muke čelnicima EU: Viktor Orban

Budimpešta je ove nedelje odobrila novi zakon kojim bi Srednjoevropski univerzitet mogao da bude ugašen, uprkos protestima i prigovorima iz inostranstva.

Evropski poslanici zahtevaju disciplinske mere protiv Mađarske zbog oštrog stava prema stranim univerzitetima, smatrajući da je to najnoviji Orbanov korak u potčinjavanju nezavisnih institucija - od pravosuđa i centralne banke, do nevladinih organizaciija i medija.

- Što se tiče zatvaranja univerziteta, ne sviđa mi se ta odluka - rekao je Junker i najavio da će Komisija razmatrati taj potez iduće srede.

Brisel za sada nije imao uspeha da zaustavi Orbana, koji je na poziciji premijera od 2010. godine.

U Mađarskoj se iduće godine održavaju parlamentarni izbori, a Orban je već počeo sa kritikom Evropske unije, kampanjom "Zaustavimo Brisel".

Vlada Mađarske šalje pisma, tj. upitnike građanima u kojima traži podršku protiv politike EU i Brisela po raznim pitanjima, od migracije do cene energenata.

Junker omalovažava kampanju, naglasivši da je Orban prošlog meseca potpisao deklaraciju kojom se slavi 60 godina Evropske unije.

- Upitnici koje gospodin Orban šalje u domaćinstva širom Mađarske ne tiču se izlaska iz EU, već zaustavljanja Brisela - rekao je Junker dodavši da "nakon što je Orban potpisao deklaraciju u Rimu, napad na Brisel govori više o autoru upitnika, nego o stanju EU".

2024 © - Vesti online