Četvrtak 06.04.2017.
18:01
G. Gligorević - Vesti

"Vesti" u Hamiltonu: Tesla okupio entuzijaste

G. Gligorević
Dobro raspoloženje: Gosti uživali u plesu

NTEC će zajedno sa gradom Hamiltonom finansirati postavku o Nikoli Tesli. Taj projekat vredi 200.000 dolara i NTEC je zapravo na ovom banketu započeo prikupljanjem sredstava za svoj deo od 100.000 dolara.

Ideju o tome kako će izgledati postavka o Tesli i šta će to zapravo biti, da li skulptura, spomenik ili nešto treće, daće umetnici koji se prijave na konkurs. Izrada i dizajn te postavke biće urađen kada NTEC prikupi svoj deo novca, a vremenski okvir za to je šest godina.

G. Gligorević
Ugledne zvanice: Deo voznog parka ispred sale u kojoj je održan banket

Dobio i bulevar

Prošle godine uspešno je završena akcija NTEC na preimenovanju gornjeg dela Burlington ulice u Bulevar Nikole Tesle, tako da ime čuvenog svetskog naučnika srpskog porekla sada na saobraćajnim tablama dnevno vidi skoro četvrt miliona ljudi, a još hiljade njih ga čuje na radiju kao deo izveštaja o saobraćaju. Takođe, NTEC dodeljuje i stipendiju od 10.000 dolara studentima MacMaster univerziteta u Hamiltonu, čije studije imaju neke veze sa Teslom i njegovim pronalascima.

G. Gligorević
Veroslav Đurđević

Veroslav Đurđević, predsednik Upravnog odbora NTEC, pozdravio je prisutne i podsetio na misiju ove organizacije, a to je da obrazuje javnost o tome ko je bio Nikola Tesla i da inspiriše mlade da razumeju njegov i značaj njegovih dela.

Inače, za dobru atmosferu posle večere pobrinuo se orkestar "Paganini", a gosti su bili raspoloženi za ples i "kolce" i tako sve do duboko u noć.

Kako bi vezu između našeg naučnog genija i Hamiltona učinili što vidljivijom i značajnijom, članovi Upravnog odbora NTEC vode akcije na nekoliko frontova.

U toku je i potpisivanje peticije da se srednjoj školi u Hamiltonu, koja bi trebalo da bude izgrađena do septembra naredne godine, da ime po našem naučniku. Dosad je sakupljeno 4.000 potpisa, a cilj je prikupiti 10.000 potpisa.

2024 © - Vesti online