Četvrtak 06.04.2017.
14:56
M. Topalović - Vesti

Čačanski šmek u Trondhajmu

instagram.com
Golovi poklon navijačima: Milan Jevtović

Čini se da je Norveška bogom dan zemlja za Milana Jevtovića. Posle sjajnih partija u Bodo Glimtu i avanture u turskoj Antaliji, još jednom je pokucao na velika vrata. I ušao pošto su iz trofejnog Rozenborga rekli „da“.

Trebale su mu samo dve i bukvalno dve utakmice da postane novi ljubimac navijača „brda ruža“. U Trondhajmu mladog Čačanina već gledaju posebnim očima i dive mu se puno više nego „Lordu“ Bendtneru.

Sve je počelo u finalu Superkupa, na otvaranju sezone, kada je na vrućem terenu u Bergenu u 32. minutu načio nimalo slabi Bran. Reginiusen je finalizirao posao za prvi trofej u sezoni.

U prvom kolu uvek neugodni Od (3:0) gostovao je na Lerkendalu. Iako je bio 1. April Jevtović se nije šalio. Postigao je jedan od nejlepših golova u karijeri. Iskosa, sa leve strane, „namestio“ je loptu i smestio u dalje raklje!

“Ovo mi je za sada najbolji momenat u karijeri, jer igram u najboljem norveškom klubu. Rozenborg je toliko kvalitetan da imamo posed lopte skoro celu utakmicu, ofanzivni smo pa imam puno prilika za golove i asistencije”, kaže Jevtović.

instagram.com
Početak iz snova: Milan Jevtović

Poređenje sa Bodo Glimtom?

“Bodo je osrednji klub u Norveškoj. Najčešće je bio primoran da se brani 90 minuta. Sada mi je puno lakše i zato očekujem zapažen golgeterski učinak.”

Posle pet godina pauze Rozenborg je 2015. i 2016. osvojio krunu. Rekorder je sa 24 titule. Ko su najveći konkurenti?

“Ne znam tačno ko nam je konkurent. Možda Molde, Od…ali ne verujem da ćemo imati većih problema, a startovali smo sa dve pobede bez primljenog golal. Rozenborg je poznat po fantastičnoj organizaciji, infrastrukturi, Trondhajm živi za fudbal, prošao je period krize, njegova škola i skauting služba nadaleko su poznati. Ništa se ne prepušta slučaju. Kada je reč o selidbi u niži rang rano je da prognoziram”.

Jezik nije nimalo lak?

“Stekao sam malu osnovu u Bodu pa mogu da se sporazumem za fudbalske potrebe i manje intervjue. Trudim se da usavršim engleski pošto je taj jezik u Norveškoj zastupljen na svakom koraku.”

instagram.com
Superkup pa tSuperkup pa titula u Norveškoj: Milan Jevtović

Fudbaleri iz Srbije su baš retkost?

“Norvežani tradicionalno forsiraju svoju decu i to je ispravna politika. U Superligi je bivši golman OFK Beograda Stefan Čupić u Sarpsborgu, a Nemanja Mladenović je član “mog” Bodo Glimta. Bojan Zajić (36) je leganda pošto je još 2007. došao u Valerengu, a trenutno igra za Sandnes Ulf”.

Po svemu sudeći u Norveškoj je milina igrati?

“Država je uređena do perfekcije, kao i organizacija lige i klubova. Svaki klub ima nekoliko veštačkih terena i pratećih objekata. Klima ne dozvoljava prirodnu travu. Na svaku utakmicu ide se avionom, a kada se kasnije završi prespava se pa se sutradan vraća kući. Veliki profesionalizam.”

Uspeh ne dolazi sam po sebi?

“Bio sam nestrpljiv, a od 22. marta porodica je najzad na okupu. Samo sedam dana kasnije osvojio sam i prvi trofej, norveškui Superkup. Uvek neko mora da trpi da bi se trud isplatio. Konačno smo zajedno i uživamo. Imam dva sina Andrej (3) i Matej (devet meseci). Supruga Ivana ima sve zasluge zašto sam ja ovde. Naravno bez sestre i roditelja kao i menadžera Ivana i Milana Dudića nista ne bih postigao. Tu su i kumovi Branko “Bakula” Jovičić koji godinama odlično igra u ruskom Amkaru iz Perma i Lazar Maksimović, najbolji drug. Uvek daju najveću podrsku i uspeo sam zahvaljujući i njima”.

Antalija je za mnoge turistička, a kakva je fudbalska destinacija?

instagram.com
U životnoj formi: Milan Jevtović
 
Antalija je za 

“U Turskoj ima mnogo velikih zvezda poput Snajdera, Van Persija, Podolskog, Kvarežme, Eta sa kojim sam bio saigrač. Obrće se ogroman novac, infrastruktura je na najvišem mogućem nivou, fanatični navijači, sredstva javnog informisanja 24 časa prate svaki pokret….Puno se ulaže i sa te strane lige se ne mogu porediti. Nikad se ne zna šta nosi dan, a šta noć. Antalija ostaje kao opcija zbog ugovora.”

13

uzastopnih titular Rozenborg je osvojio od 1992. do 2014.

Ambicije

Početak je kao iz bajke, ali šta dalje?“Ambicije su da odigram što bolje i efikasnije uz veliki broj asistencija. Do avgusta sam na pozajmici u Rozenborgu pošto sa Antalijom imam ugovor još 3,5 godine. Nadam se da ću sa Rozenborgom dosta toga uraditi i u Evropi”.  

“Lord” Bendtner

Novi saigrač je kontroverzni Danac Bendtner. Stigli ste “u paketu”.“Bendtner je odličan fudbaler. Nije slučajno bio u Arsenalu i Juventusu. A ljudi ga ne poznaju pa pričaju sve i svasta. Sjajan lik. U Trondhajmu je sa sinom od koga se ne odvaja.  Došao je da zameniti Gitkjera (Minhen 1860) koji je briljirao i već na debiju “Lord” je dao gol. Normalno je da se opusti posle utakmice, naročito ako se pobedi, ili kada ima slobodan”.

Porodica pa društvo

Sa kim provodite slobodno vreme?“Porodica je na prvom mestu. U Bodu sam stekao prijatelje, Srbe Mirka i Ivu, a iz Čacka su Igor i Julija koji rade u tom gradu i imaju decu koja su kao moja. I dalje smo u kontaktu. Nedavno sam stigao u Trondhajm, ali ne sumnjam da i ovde ima naših ljudi. Pozivam ih na utakmicu jer ćemo se tako najlakše sresti i upoznati.”

Lična karta

Milan Jevtović 13.juna 1883.

Grad: Čačak

Visina: 184 cm

Mesto u timu: Napadač

Karijera

2012-15     Borac                   63/4

2015/16    LASK                    0/0

2015           Borac                   21/5

2016          Bodo Glimt          20/6

2016          Antalija                6/0

2017          Rozenborg           1/1

                 Srbija U23             1/0

Poslednji šampioni Norveške

2005. Valerenga

2006. Rozenborg

2007. Bran

2008. Stebek

2009. Rozenborg

2010. Rozenborg

2011.  Molde

2012. Molde

2013. Stremsgodset

2014. Molde

2015. Rozenborg

2016. Rozenborg

Titule

Rozenborg          24

Fredrikštad          9

Viking                  8

Lilestrem             5

Valerenga           5

Molde                  3

Bran                    3

Larvik                  3

2024 © - Vesti online