Petak 07.04.2017.
03:30
kodren.com, Vestionline

Zašto je ova žitarica neizostavan deo trpeze?

youtube.com/Makrovega
Proso kao magična žitarica

Poreklo vodi iz Afrike, odakle je došla u Aziju pre 10 000 godina gde se uspešno proizvodi i čini deo normalne kulture i ishrane. Ipak, za širi deo sveta nije još uvek poznato kako se sve može koristiti, pa je dobro da nam se približe i koristi ovog neobičnog semena.

Najširu upotrebu doživljava otkrivanjem celijakije i opasnosti koje ona nosi, odnosno alergijske reakcije na gluten.

S obzirom da ovo seme ne sadrži gluten, a ima sve koristi koje ima svako drugo seme, može se koristiti i kao zamena u pripremi hrane. Zbog visoke količine vitamina B, pogodan je za sve bolesti i poremećaje u kojima se preporučuje velika količina ovog vitamina.

Dobar u borbi protiv bolesti

Osim toga, utvrđeno je da štiti srce, smanjuje rizik od dijabetesa i ublažava posledice, jača imuni sistem, povećava otpornost organizma i smanjuje rizik od raka.

Pored već pomenutog vitamina B, sadrži i čitav niz korisnih minerala, poput magnezijuma, cinka, kalcijuma i gvožđa. U sebi ima i visoku količinu vlakana, kao i proteina. Budući da smanjuje nivo holesterola sprečava bolesti srca, arterosklerozu i samim tim smanjuje rizik od infarkta.

Održava nivo šećera u krvi na normalnom nivou, što direktno smanjuje opasnost od oboljevanja od dijabetesa, ali i reguliše nivo dijabetesa i ukoliko postoji dijabetes, zbog čega smanjuje uticaj postojećeg dijabetesa na organe. Pretpostavlja se da je najveća korist u ovom slučaju upravo od magnezijuma kojim ovo seme obiluje.

Ne treba zanemariti i snažan uticaj na varenje i organe koji doprinose boljem varenju. Zbog velike količine vlakana reguliše varenje i pražnjenje creva, sprečava opstipaciju i zadržavanje štetnih materija u crevima. Time posredno smanjuje rizik od oboljevanja od raka debelog creva i niz bolesti povezanih sa crevima.

Kada je reč o raku, naučnici su utvrdili da samo 30 grama ovog semena dnevno smanjuje rizik od nastanka raka dojke za celih 50%!

Pražnjenje creva je svakako korisno i kao deo detoksifikacije organizma, a to opet jača imunitet i smanjuje rizik od nastanka ostalih težih bolesti. Neka istraživanja takođe dokazuju da proso smanjuje dečju astmu i njene posledice, najverovatnije zbog svih tih minerala i korisnih vitamina kojima obiluje.

Ne treba preterivati

Ipak, treba imati u vidu da u nekim slučajevima nekontrolisano uzimanje prosa može biti kontraproduktivno.

To se naročito odnosi na bolesti štitne žlezde, koja nastaju kao posledica stresa, pa nije loše pre većih dijeta bogatih prosom konsultovati lekara i proveriti zdravlje. U svim ostalim slučajevima ne bi trebalo da proso šteti, već naprotiv, iz njega proizilaze samo dobre strane povoljne po zdravlje.

Sve su ovo razlozi da se proso uvede u svakodnevnu ishranu kao deo postojećih recepata, zamenu za poznatu hranu ili kao sasvim nova vrsta hrane i obroka. Recepata ima puno, mi ćemo dati samo nekoliko osnovnih, a ostalo kombinujte sami.

2024 © - Vesti online