Četvrtak 06.04.2017.
04:30
Vestionline, mondo.rs

Oprez: Evo kako vam tuširanje uništava zdravlje

pixabay.com
Vodite računa o navikama dok ste pod tušem

Umivate se tokom tuširanja

Možda mislite da ćete "ubiti dve muve jednim udarcem" i uštedeti vreme ako se umijete dok se tuširate. Međutim, to nije dobro za kožu lica. Dermatolog Kaje Skot kaže da topla voda i pritisak mlaza koji izlazi iz tuša mogu da dovedu do pucanja osetljivih kapilara na obrazima, što ne izgleda nimalo lepo. Osim toga, dermatolog naglašava da topla voda uklanja zaštitne masti koja prirodno imamo na koži, što ubrzava pojavu bora i isušuje kožu lica. Dakle, umivajte se hladnom vodom nad lavaboom.

Koristite lufu za kupanje

Mnogi pogrešno veruju da im lufa za kupanje pomaže da bolje očiste svoju kožu, ali dermatolog dr Metju Najt savetuje da ih ne koristite. On objašnjava da se na lufama zadrži dosta mrtvih ćelija kože i da su idealno mesto za razvoj bakterije, pa samim tim i pretnja za zdravlje.

Stojite u sapunjavoj vodi

Ako mislite da je stajanje u sapunjavoj vodi koja se sakupi na dnu kade dok se tuširate super način da operete stopala, varate se - naročito ako ne živite sami. Stručnjaci upozoravaju da ako delite kadu sa nekim ko ima atletsko stopalo (gljivično oboljenje) ili vi imate to oboljenje, gljivice ostaju u kadi nakon tuširanja. I znajte da gljivice obožavaju vlažno, toplo mesto, pa stajanje u toploj, sapunjavoj vodi zaista ne pomaže. Ukoliko imate (ili živite sa nekim ko ima) atletsko stopalo, dezinfikujte kadu nakon tuširanja. Takođe, obratite pažnju da dobro posušite kožu između nožnih prstiju kada završite.

Ostavljate brijač u kadi

Gotovo svima brijač stoji u kadi, kako bi bio pri ruci kada im zatreba, ali znajte da na taj način potencijalno možete da inficirate kožu pri svakom brijanju. Oštrica nakon upotrebe ostaje vlažna, na njoj se obično zadrži i po koja dlačica, kao i mrtve ćelije kože, što sve može da iziritira kožu sledeći put kada upotrebite taj brijač. Stručnjaci predlažu da to izbegnete tako što ćete brijač nakon upotrebe ostaviti da stoji pet do deset minuta u rastvoru sirćeta i vode.

2024 © - Vesti online