Sreda 05.04.2017.
11:35
aljazeera.net, Vestionline

Španija: Zaplenjena imovina prebogatog Asadovog strica

Reuters
Predsednik Sirije Bašar al Asad

Dok narod gladuje i ratuje, Rifat uživa u luksuzu

Pravosudni zvaničnici rekli su da je stric predsednika Sirije, sada 79-godišnjak, bio poslat u egzil 1984. godine sa 300 miliona dolara javnog novca. U Francuskoj je protiv njega prošle godine otvorena istraga.

Deo njegovog bogatstva završio je na posedima u Marbelji i Puerto Banusu, na južnoj španskoj obali, kazali su španski zvaničnici.

Dok je njegov brat Hafez al Asad bio na vlasti, Rifat je bio na zlom glasu zbog okrutnosti kojom je ugušio pobunu u Hami 1982. godine. Prošle godine živeo je, navodno, u Parizu.

Istraga u Francuskoj

U Francuskoj je pod istragom zbog skrivanja ukradene imovine, pranja novca i poreske prevare. Francuske vlasti već su mu zaplenile nekoliko luksuznih nekretnina u Parizu i odbile njegovu žalbu. Rifat al Asad ranije je tvrdio da mu je novac dala saudijska kraljevska porodica.

Špansko pravosuđe objavilo je da je preduzelo mere nakon što su francuski istražitelji utvrdili da je deo njegovog bogatstva završio na posedu na području Marbelje, pod imenom kompanije kojima su upravljale njegove žene i dvoje dece.

Istražitelji su objavili da su pronašli 503 nekretnine povezane sa porodicom, od parkirališta do vikendica, stanova i luksuznog hotela, ukupne vrednosti 691 milion evra. Sva je ta imovina zaplenjena.

2024 © - Vesti online