Četvrtak 01.07.2010.
09:43 >> 18:18h
Tanjug

Ekshumirano 28 tela Srba ubijenih u "Bljesku"



Među danas i juče ekshumiranim telima nalazi se i troje dece, dvoje od sedam godina i jedno između devet i deset godina.


Leševi će biti prevezeni u Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta Šalata u Zagrebu zbog obdukcije i identifikacije. Tamo je nedavno izvršena identifikacija 19 lica čiji su ostaci nađeni u masovnim grobnicama i grobovima Knina, Petrinje i Dvora gde je prošlog oktobra sprovedena ekshumacija.


Ekshumacija se sprovodi na zahtev istražnog sudije Brodsko-posavske županije, a vodi je šef vladine komisije za zatvorene i nestale Ivan Grujić.


Shodno međudržavnim dokumentima i dogovorima između Hrvatske, Srbije i BiH, prisustvuju joj predstavnik Komisije za nestala lica Republike Srbije Zorica Avramović i Milan Bogdanić iz Instituta za nestala lica BiH.


Osim njih, ekshumaciji prisustvuju i Marko Popović, savetnik hrvatskog vicepremijera Slobodana Uzelca i Saša Milošević iz Srpskog narodnog veća.


"Ekshumacija na groblju u Medarima je od posebnog značaja za porodice nestalih lica koje godinama pokušavaju da pronađu i dostojno sahrane posmrtne ostatke svojih najbližih", navodi se u saopštenju Komisije za nestala lica Vlade Srbije.

2024 © - Vesti online