Četvrtak 01.07.2010.
09:11 >> 17:51h
Politika

Artemije pisao Amfilohiju: Razmislite pre pogrešnog koraka

Artemije sa monasima iz svoje nekadašnje eparhije

Dnevni list "Politika" objavio je danas pismo koje je vladika Artemije, umirovljeni episkop raško-prizrenski, a koji se nedavno smestio u svoje novo prebivalište, manastir Šišatovac na Fruškoj gori, uputio mitropoliti Amfilohiju povodom odlaska dela monaštva iz ove eparhije.

Artemije je napisao da ne može mirno i nezainteresovano da posmatra šta se dešava sa njegovom "duhovnom decom“.

Oko 40 monaha i monahinja otišlo je bez kanonskog otpusta iz 11 manastira sa Kosmeta, što znači da ne mogu dobiti blagoslov nijednog drugog episkopa za boravak na teritoriji neke od eparhija SPC, a mogu biti izveden i pred crkveni sud, ukoliko se ne vrate u svoje svetinje na Kosmetu.


Zbog takve situacije vladika Artemije rešio je da Amfilohiju napiše pismo, a mi ga prenosimo u celini, preuzimajući ga iz "Politike".

Neosnovane kazne za monahe

 

 

"Iako prognani sa Kosova i Metohije, Mi ne prestajemo misliti na Kosovo i Metohiju, moliti se za Kosovo i Metohiju, pratiti zbivanja na Kosovu i Metohiji. To ne znači da se mešamo ili da se želimo mešati u vlast i upravljanje Eparhijom raško-prizrenskom Vas, sada kao nadležnog Episkopa. Ipak, ne možemo mirno i nezainteresovano gledati i slušati šta se događa sa Našom duhovnom decom koju smo decenijama "s mukom rađali“ i odgajali - monaštvom iz manastira donedavno Naše Eparhije raško-prizrenske.


Kazne (zabrane činodejstva, uskraćivanje pričešća), pretnje crkvenim sudom i još težim kaznama, vređanja i klevetanja od strane Vas i mnogih drugih (pa i njihove duhovne braće), zbog navodne njihove krivice - samovoljnog napuštanja manastira, rušenja kanonskog crkvenog poretka, itd. je, najblaže rečeno, neosnovano.


Vi, i ne samo Vi, vrlo dobro znate, zašto su to oni učinili. Sigurno ne iz nekog hira ili što su neposlušni MAJCI Crkvi, već zato što ste Vi, i još neki sa Vama, načinom rešavanja Našeg (montiranog) slučaja već narušili i razrušili svaki kanonski i crkveni poredak, uneli pometnju i razdor u monaštvo, sveštenstvo i verni narod, ne samo na Kosovu i Metohiji, nego u celoj SPC kako u otadžbini, tako i u dijaspori, pa sada tražite da monasi poštuju taj kanonski besporedak kao crkveni poredak.


S kojim pravom? Oni su, kao verna čeda SPC, redovnim putem, sa razumnim obrazloženjem, pismeno od Vas, kao nadležnog Episkopa (dokaz da Vas priznaju i da poštuju crkveni poredak) zatražili kanonski otpust za neku od Eparhija naše SPC (opet dokaz da poštuju crkveno-kanonski poredak). Vi im to pravo uskraćujete, i pretite sudom i kaznom.


Da li zaista mislite da ćete takvim načinom povratiti mir i crkveni poredak u Eparhiji raško-pizrenskoj i u našem narodu na Kosovu i Metohiji? Da ćete prinudom i prisilom ukrepiti svoj autoritet? Ne činili Vam se da ćete time još veđu duhovnu štetu naneti upravo SPC? Razmislite o tome pre nego što učinite još koji pogrešan korak. Još nije kasno da se situacija reši mirnim putem. O tome smo svojevremeno i usmeno razgovarali.


Zabrinut

Umirovljeni Episkop raško-prizrenski i kosovsko-metohijski
ARTEMIJE

 
2024 © - Vesti online