Utorak 04.04.2017.
12:51
Vestionline

Komersant: Pobeda Vučića ne znači buduću prorusku politiku

Reuters
Vladimir Putin i Aleksandar Vučić (Foto: Arhiva)

A gde su proruski ministri?

List ocenjuje da je podrška Kremlja zaista pomogla Vučiću da pobedi već u prvom krugu i da izbegne drugi. "Ali, pružajući uslugu, Moskva očigledno računa da će novi predsednik uzvratiti", ocenjuje dnevnik.

Slične planove Rusija je gradila i pre godinu dana u odnosu na Vučićevu vladu, posle pobede njegove partije na parlamentarnim izborima. Tada je u vreme njegove posete Moskvi predsednik Vladimir Putin kazao da se nada da će u novoj Vladi dostojno mesto zauzeti ljudi koji poklanjaju ozbiljnu pažnju odnosima Rusije i Srbije, piše list i dodaje da se proruski ministri u srpskoj vladi ipak nisu pojavili.

"Novi predsednik Srbije do kraja će se držati svoje omiljene fraze - 'i Zapad i Rusija'".

Vučić ne može da otkloni razlike koje postoje u odnosu na stav Moskve i "teško da to i želi". Zbog toga je mogao da da bilo koja obećanja na poslednjem susretu u Kremlju, ali ipak neće moći da uzme u obzir sve ključne želje Moskve.

"Moskva ne skriva svoju nervozu"

Dnevnik navodi da Vučić kao svoj glavni cilj deklariše brzi ulazak Srbije u EU, ali napominje da zbog njega mora da usaglasi svoju spoljnu politiku, pa i sankcije prema Rusiji. "Moskva teško da će to mirno da prihvati", dodaje list.

"Komersant" piše da je u Vučićevo vreme Srbija dostigla najviši nivo saradnje za zemlje koje nisu članice Alijanse, i da Moskva "ne skriva svoju nervozu zbog toga".

- U slučaju da ispuni želje Moskve, moraće da rizikuje odnose sa Zapadom, ne samo maštu o ulasku u EU, već i njenu finansijsku pomoć, koja prevazilazi rusku. I tada će, na pobede kao 2. aprila, morati da zaboravi", piše dnevnik.

"Komersant" zaključuje da će se Vučić zbog toga do kraja držati svoje omiljene formule i težiti da svaki korak prema Rusiji kompenzuje analognim prema Zapadu.

"To će da traje dotle, dok njima ne dosadi", zaključuje ruski list.

2024 © - Vesti online