Utorak 04.04.2017.
13:51
Vestionline, Tanjug

Politiko: Tačijevi vojni manevri

Reuters
Ne tražimo ništa manje ili više od onoga što imaju druge države: Hašim Tači

Analitičari sugerišu, međutim, i da Tači koristi pitanje vojske kako bi učvrstio pozicije Demokratske partije Kosova i izazvao prevremene parlamentarne izbore na kojima bi zabeležio dobar rezultat. 

Posle intenzivnog pritiska Zapada, stiče se utisak da je Tači za sada povukao inicijativu o formiranju kosovske vojske, ali to pitanje ostaje živo i sporno sa potencijalom da podstakne tenzije među pripadnicima albanske i srpske zajednice i pogorša ionako već zategnute odnose Beograda i Prištine, navodi portal, a prenosi Tanjug.

NATO sa 4.500 pripadnika trenutno je, podseća se, jedina vojna sila na Kosovu, a Tači smatra da je krajnje vreme da Kosovo dobije svoju vojsku.

- Ovaj proces više ne može da se zaustavi. Mi smo nezavisna i suverena zemlje i ne možemo da dopustimo Beogradu ili nekom drugom da ima pravo veta na pitanje suvereniteta i integriteta Kosova, kao što je pitanje vojske. Ne tražimo ništa manje ili više od onoga što imaju druge države, a to je vojska - rekao je Tači za "Politiko".

Uz konstataciju da je Tačijeva inicijativa stigla u vreme povećanih tenzija na Balkanu naročito između Prištine i Beograda, portal podseća na incident sa vozom, hapšenje lidera bivše OVK Ramuša Haradinaja osumnjičenog za ratne zločine nad civilima, čije izručenje Srbija traži od Francuske, kao i na to da se prve optužnice novog Specijalnog suda za zločine OVK očekuju u junu. 

Iako popularna na Kosovu, Tačija je inicijativa o formiranju vojske ovela na kurs konfrontacije sa zapadnim saveznicima koji su mu pomogli da se transformiše od gerilskog lidera u državnika, a Kosovu da od protektorata Ujedinjenih nacija postane nezavisna država koju sada priznaje više od 100 zemalja, ali ne i Srbija ni Rusija, navodi Politiko.

Konstatauje se da kosovski saveznici na Zapadu smatraju da vojska treba da se formira izmenom ustava za šta je potrebna dvotrećinska većina i podrška srpskih poslanika.

SAD, jedan od najvažnijih kosovskih zaštitnika, upozorile su da bi svaka promena mandata bez saglasnosti srpske zajednice dovela do preispitivanja američke dugogodišnje pomoći kosovskim bezbednosnim snagama.

2024 © - Vesti online