Utorak 04.04.2017.
18:01
D. Dekić - Vesti

Iza slavlja SNS stoji slabiji izborni rezultat: Pobeda s "manjkom" od 300.000 glasova

M. Todorović
Jovo Bakić: Ako ne možete da motivišete birače koji su protiv vlasti da glasaju - onda se vidi koliko je teško

Vučićev trijumf, prema oceni političkog analitičara Cvijetina Milivojevića, pokazuje da se čuda ne dešavaju svakog dana i da je bilo jasno da će on pobediti sa kojim procentom više ili manje.

Janković se ovakvim rezultatom, kaže on, nesporno nametnuo kao lider građansko-demokratskog dela, dok je Preletačević bio od pomoći pobedniku.

- Neki opozicioni kandidati su se polakomili na ulazak u trku Belog koji je, u stvari, bio u Vučićevom interesu. Već je način Preletačevićeve kandidature ukazivao na priču o jednom ozbiljnom kandidatu, premijeru i ostalima kao cirkuzantima. Pokazalo se kao falš teza da će Beli izvući na birališta apstinente, jer je na ove izbore izašlo tri odsto birača manje - ukazao je Milivojević u izjavi za "Vesti".

Velika prednost u ovoj trci za Vučića bila je, ističe on, u vrlo kratkoj predizbornoj kampanji koja je bila "najbrutalnija i najneregularnija od 1990. do danas".

- Istinski opozicioni kandidati provučeni su kroz "toplog zeca", jer je Jankoviću pripisano da je ubica, Vuku Jeremiću saučesnik ubistva vojnika na Topčideru, a da mu je žena šefica mafije.

Nevažan premijer

Jovo Bakić smatra da Aleksandar Vučić neće imati problema sa liderom SPS-a Ivicom Dačićem, koji ga je podržao, oko pitanja budućeg premijera.
- Dačić je ucenjen i mora da ćuti, a premijer će biti neki slinavi karakter, poslušnik koji će biti kriv za sve neuspehe vlasti - kaže Bakić.
Suprotnog mišljenja je Cvijetin Milivojević koji veruje da Aleksandar Vučić, ako ne odredi za čelnika Vlade nekog važnog iz SNS-a, može da izazove buru unutar stranke, dok ukoliko ne ukaže poverenje Ivici Dačiću, on bi mogao da se povuče iz koalicije.

Tako su diskvalifikovani kao ličnosti i morali su, a nisu, da reaguju ili bojkotom izbora ili zajedničkom inicijativom prema domaćim i stranim institucijama za praćenje izbora - kaže Milivojević.

Loš rezultat partijskih lidera Saše Radulovića, Nenada Čanka, Aleksandra Popovića, koji je ispod dva odsto, trebalo bi prema Milivojevićevim rečima da ih podstakne da razmisle o daljem delovanju.

- Ipak i oni i Boško Obradović pokazali su hrabrost da izađu pred biračko telo, dok su se neki lideri sakrili iza drugih kandidata - naveo je Milivojević, istakavši da bi na krilima uspeha Saša Janković mogao da oformi partiju, kao i Jeremić koji prema izbornom rezultatu pokazuje da bi prešao cenzus za ulazak u parlament.

Generalno su izbori pokazali vrlo teško stanje u društvu, ocenio je sociolog Jovo Bakić, koji kaže da su građani i pored bolje ponude kandidata pokazali manjom izlaznošću da nisu imali za koga da glasaju.

- Ako ne možete da motivišete birače koji su protiv aktuelne vlasti da izađu na izbore, jasno je koliko je teško stanje - tumači Bakić za "Vesti".

Manjak od 300.000 glasova za Vučića u odnosu na prošle izbore on prvenstveno vidi u izostanku socijalista na biralištima, dok loše rezultate ostalih kandidata, partijskih lidera, čita kao brodolom posle kojeg će se videti hoće li uopšte preživeti.

- Nezavisni kandidati Janković i Jeremić su iz drugog plana imali partijsku podršku, ali deluje da im je više štetila nego koristila. Sa druge strane, izvanredan rezultat Belog bez partije i sa malo para govori da značaj tradicionalnih partija sve više bledi i verovatno vodi ka značajnijem pregrupisavanju na političkoj sceni - zaključio je Bakić.

2024 © - Vesti online