Četvrtak 01.07.2010.
01:41
Vestionline

Nestala tek postavljena spomen ploča ustaškim žrtvama

Nestala...

Slana i Metajna bile su ispostave logora Jadovno u kojima je ubijeno 8.000 od kojih su mnogi živi bacani u more oko ostrva Paga. Prema rečima predsednika Srpskog narodnog veća (SNV) u Hrvatskoj i srpskog poslanika u Saboru Milorada Pupovca, jutros je stigla informacija da je ploča nestala.

Najoštrije osudivši ovaj čin, Pupovac je naglasio da je o tome informisao i poslanike Hrvatskog sabora. "Moja je dužnost da pobudim interesovanje javnosti i stvorim atmosferu u kojoj nikom neće smetati ovakve spomen - ploče", rekao je Pupovac.

On je naglasio je da je nedopustivo da se dešavaju takve stvari i da bi bilo nedopustivo kad na to ne bi reagovala policija ni javnost.

U subotu je u organizaciji SNV, Koordinacije jevrejskih opština u Hrvatskoj, Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske i Udruženja potomaka i poštovalaca žrtava ustaškog kompleksa logora "Jadovno 1941" iz Banjaluke, osim kod Šaranove jame na Velebitu komemoracija i pomen žrtvama održana i u uvali Slana.

Na oba mesta otkrivene su obnovljene spomen ploće uništene devedesetih godina, s tim da je ona u uvali Slana replika spomen-ploče postavljene 1975. a uništene 1991. godine, kad su uništene i spomen ploče kod Šaranove jame.

2024 © - Vesti online