Četvrtak 01.07.2010.
00:35
Srna

EU: Zaštita manjina uslov za Hrvatsku

Uslov za zatvaranje ovog pregovaračkog poglavlja, odnosno zaključenje pregovora o članstvu, ostaće i puna saradnja sa Haškim tribunalom.

EU traži još efikasnu primenu akcionog plana o borbi protiv korupcije, jačanje nezavisnosti, odgovornosti, kompetencije, profesionalnosti i efikasnosti

pravosudnog aparata, poboljšanja u domaćim suđenjima za ratne zločine.

Traže se i dokazi da su postignuti suštinski rezultati u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije na svim nivoima, uključujući i onu na visokom nivou, kao i u osetljivom sektoru javnih nabavki. EU zahteva i jačanje preventivnih mera u borbi protiv korupcije i sukoba interesa.

"Kad Hrvatska ispuni ove uslove i kad zatvori poglavlje Pravosuđe i osnovna ljudska prava, njeni će građani uživati prednosti poštenog i efikasnog pravosuđa, imaće transparentne i efikasne institucije, a osnovna prava biće poštovana", rekao komesar za proširenje Štefan File, koji je Pravosuđe i osnovna ljudska prava nazvao "poglavljem svih poglavlja".

Ovo poglavlje EU je kreirano specijalno za Hrvatsku prvi put, ali će ono biti zadržano i u pregovorima za članstvo svih zemalja iz regiona.

To poglavlje i vrlo strogi uslovi uvedeni su zbog nezadovoljstva starih članica EU stanjem pravosuđa u Rumuniji i Bugarskoj, koje su poslednje primljene u EU, kao i zbog ratne istorije zapadnog Balkana.

Hrvatska je o otvaranju ovog poglavlja pregovarala putnih pet godina i morala je podneti dokaze o tome da suzbija korupciju i da sarađuje sa Haškim tribunalom.

Poslednjih godinu i po njeno napredovanje su kočile Velika Britanija, Holandija i Belgija, jer nisu bile zadovoljne izveštajem glavnog haškog tužioca.

2024 © - Vesti online