Ponedeljak 03.04.2017.
18:01
B. Simonović - Vesti

NATO uzrok novog raskola

Reuters
Podela: Vlada predlaže pristupanje NATO-u, a opozicija tvrdi da je to aneksija Crne Gore

Svi čelnici vlasti, od predsednika Filipa Vujanovića, premijera Duška Markovića do predsednika Parlamenta Ivana Brajovića, jednodušni su u oceni da je to bio veliki dan i pobeda crnogorske diplomatije, odnosno da su sada za Crnu Goru širom otvorena vrata Alijanse.

Bez uticaja na odnose sa Srbijom

Crnogorski predsednik Filip Vujanović ocenio je da članstvo Crne Gore u NATO-u ne može uticati na odnose sa Srbijom.
"To je stvar naših spoljnih politika. Spoljne politike se moraju uvažavati i u smislu poštovanja suvereniteta i ravnopravnosti svake države", kazao je Vujanović.
Crna Gora je u procesu ratifikacije Protokola o članstvu u NATO, dok Srbija ima neutralan stav u odnosu na Severnoatlantski savez.

Premijer Marković je već najavio da je Vlada spremna da Parlamentu uputi predlog zakona o ratifikaciji protokola, odnosno odluku o pristupanju NATO-u. On je pri tom odbacio mogućnost da se o tome organizuje referendum i pita narod.

Krivokapić zadovoljan

Od cele opozicije zadovoljstvo zbog stava Amerike izrazio je samo lider Socijaldemokratske partije Ranko Krivokapić koji, kao i njegov dojučerašnji koalicioni partner Milo Đukanović, smatra da konačnu odluku treba da donese crnogorski parlament, te da će ulaskom u NATO za Crnu Goru nastupiti "vreme reda".

Iz opozicione Socijalističke narodne partije, pak, upućen je poziv Filipu Vujanoviću da održi reč i davno obećanje da će narod Crne Gore odlučivati o njenom ulasku ili neulasku u ovaj vojni savez, jer su samo građani, a ne bilo koja vlast ili partija, vlasnici Crne Gore i samo oni mogu da odlučuju o njenoj sudbini:

- Pred nama je brutalna aneksija Crne Gore koja je otpočela bombardovanjem Crne Gore i Srbije 1999. i od tada se naš narod organizuje i priprema za pružanje otpora u uslovima okupacije. A što se tiče odnosa prema budućem prisustvu NATO vojnika na teritoriji Crne Gore, obaveštavamo ih da ćemo prema njima iskazati duboko prezrenje na svakom mestu kao prema svakom drugom okupatoru. Onako kako smo ispratili sve osvajače, ispratićemo i NATO, jer sloboda je bila i ostala vrhovna vrednost ovog naroda - kaže Slaven Radunović, potpredsednik Nove srpske demokratije.

Da je odluka američkog Senata "uvod u aneksiju Crne Gore od NATO-a" smatra i Milan Knežević, jedan od lidera Demokratskog fronta, sada najjače crnogorske opozicione grupacije.

Poruka Rusiji

Crnogorski vladini i provladini mediji su na sva zvona vitlali izjavom Sava Kentere, predsednika Atlantskog saveza, koji je poručio Rusiji da je, posle odluke Amerike, konačno vreme da digne ruke od Crne Gore i da ona više nema šta da traži u Crnoj Gori. Kentera ipak nije zaboravio da kaže da su Rusi dobrodošli kao turisti.

2023 © - Vesti online