Ponedeljak 03.04.2017.
09:54
Vestionline

Mond: Vučić - bivši ultranacionalista koji hoće u EU

Tanjug
Novi predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Ovlašćenja predsednika ograničena, ali...

Od kada je postao premijer 2014. godine Vučić, bivši ultranacionalista koji je prešao ka centru i približio se Evropskoj uniji, čvrsto drži vlast u svojoj partiji, navodi list. 

Tokom kampanje slaba i podeljena opozicija ga je optuživala da skreće zemlju ka autoritarizmu, zamerka koju je on ocenio "smešnom", ali to mišljenje, očigledno, deli većina birača, navodi "Mond".

Kako piše list, položaj predsednika u zemlji, koji je sada ceremonijalan mogao bi da dobije isti značaj sa Aleksandrom Vučićem na toj funkciji kao što je imao za vreme liberala Borisa Tadića od 2004-2012.

Od kad je postao premijer 2014, Vučić se nametnuo kao jaka figura Srbije, svakako više nego bilo koji vođa od "nacionalističkog komunističkog diktatora Slobodana Miloševića, koji je bio na vlasti od 1989. do 2000. godine", navodi list.

"Mond" je dodao da su ovlašćenja predsednika svakako ograničena, ali da posmatrači, mnogi od kojih već osuđuju autoritarne tendencije Vučića, ne sumnjaju u to da će on naći premijera koji je dovoljno popustljiv.

Vučićeva vlast u zemlji trebalo bi da stvori stožer stabilnosti u regionu gde to nedostaje, naveo je list i ukazao da je poslednjih meseci Zapadni Balkan bio mesto velikih političkih kriza i obnove etničkih tenzija.

2024 © - Vesti online