Ponedeljak 03.04.2017.
05:00
Vestionline

Sve ljubavi hrvatskih vladara: Pavelić je bio papučar, a Tito preljubnik

wikipedia.org
Franc Jozef I sa porodicom

Prema pisanju hrvatskog Expressa, posljednji austrijski car i mađarski kralj Franc Jozef I, oženio se 16-godišnjom bavarskom princezom Sisi kada je imao 24 godine. Mlada carica je rodila troje dece, ali nije marila za tradicionalnog monarha i nakon šest godina braka odlazi od njega da bi provela život na brojnim putovanjima. 

Tek nakon dvadeset godina usamljenosti car je pronašao ljubavnicu i to u liku najpoznatije bečke glumice Katarine Šrat, što mu austrijska javnost nije zamerila. On je na jezeru Bad Išl glumici napravio vilu, koju jej nazvao po njenom prezimenu, u kojoj se par u velikoj diskreciji družio sve do smrti.

wikipedia.org
Kralj Aleksandar I Karađorđević

Razvratni kralj Aleksandar I Karađorđević

Istoričar Petar Stanković u svojoj knjizi "Kralj bez zemlje i princeza bez miraza" beleži da je kralj Aleksandar I Karađorđević bio mnogo "razvratniji" od svog prethodnika. Kao mladi kadet u Petrogradu imao je brojne avanture, a više je puta učestvovao i u dvobojima u kojima niko nije bio povređen. 

Nakratko se smirio kad se oženio rumunskom princezom Marijom s kojom je imao troje dece, ali se brzo vratio "susretima za jednu noć". 

Doktorka Denisa Legac navodi da je na dvoru Karađorđevića postojala institucija koja se brinula o smeštaju njegove vanbračne dece po okolnim selima. A nakon nekog vremena, kralj je, kako se navodi, odmah našao stalnu ljubavnicu kojoj je kupio kuću na Lisičjem potoku, u naposrednoj blizini dvora. Navodi se i da je mnogo ozbiljnija veza kralja bila sa predstavnicom Crvenog krsta, doktorkom Šarlotom Dupre. Kralj je, kažu, često putovao u mondensko odmaralište Bijaric na "lečenje" kako bi vreme provodio sa svojom doktorkom. 

Iz te veze rodila se kralju i vanbračna ćerka Jelena Karađorđević, što je kao najveća tajna kraljevske porodice skrivano punih 17 godina. Kraljica Marija, za koju se pričalo da je u godinama pre braka bila "slobodne naravi", nije ostala dužna svome kralju, tvrdi Express i dodaje da je ona imala više stalnih ljubavnika.

youtube.com/Filmske novosti
Osnivač NDH, ozloglašeni Ante Pavelić bio je veran jednoj Mari

Ante Pavelić i "krvava Mara"

Za razliku od cara i kralja, Ante Pavelić nije imao ljubavnice za koje bi se znalo, ali je zato svojoj supruzi Mariji rođenoj Lovrenčević dozvolio da mu kroji politiku i meša se u sve pore državne politike. Svoju buduću suprugu upoznao je 1910. godine u advokatskoj kancelariju tadašnjeg vođe Hrvatske stranke prava. On se zaposlio kao pisar, a ona je radila sekretarske poslove. 

Budućem autoru rasnih zakona NDH, diktatoru koji je u logorima poubijao desetine hiljada nevinih ljudi, nije smetalo što joj je majka Jevrejka, pa je par bio u vezi punih osam godina, sve do venčanja 1918. Poput pravog katolika on se suzdržavao od vanbračnog seksa, ali im se nakon venčanja u kratkom roku rodilo troje dece. 

Pavelića je njegova Mara postupno pretvorila u svog roba, navodi Express. On gotovo ni o čemu nije odlučivao, a tome se čudio i nemački opunomoćeni general u NDH Glez fon Horstenau. On je u svojoj knjizi "Između Pavelića i Hitlera" napisao da nikada u životu nije video takvog papučara i da mu nije jasno kako bi takav karakterno i moralno slab lik uopšte mogao da vodi bilo kakvu državu. 

Ljubomorna Mara birala je Pavelićeve najbliže saradnike, ali i uništavala sve koje je mrzela. Pavelićevi saradnici je nisu bez razloga prozvali "krvavom Marom".

wikipedia.org/Jože Gal
Ženio se više puta, Jovanka se zdržala: Josip Broz Tito

Tito i njegove žene

Tačan broj Titovih žena i ljubavnica je nepoznanica, piše dalje Express. Zna se, pak, da se Tito u ruskom zarobljeništvu 1919. godine najpre oženio Pelagijom Bjelousovom, ali je ona nakon rata navodno pobegla od njega. 

Potom se oženio Nemicom Anom Kening, koju je izdao i poslao u staljinistički logor, dok je partijsku kurirku Hertu Has ostavio u rukama Gestapa. Zatim je ušao u vezu sa studentkinjom francuskog Davorjankom Paunović...

Prema pričanju Titovog najbližeg saradnika Staneta Dolanca, doživotni jugoslovenski predsednik je, uprkos Jovankinoj ljubomori, imao i ljubavne afere s operskim pevačicama, a poznato je da su se sedamdesetih godina prošlog veka o "njegovoj potenciji brinule dve maserke".

2024 © - Vesti online