Sreda 30.06.2010.
17:56
Tanjug

Izvoz oporavlja Srbiju

Oporavak ekonomske aktivnosti još uvek nije praćen smanjenjem nezaposlenosti


Postepeni privredni oporavak potvrđuje i pozitivna ocena četvrte revizije aranžmana od strane Borda direktora Međunarodnog monetarnog fonda, ukazuje se u saopštenju.


Visok rast ostvaren u industriji Srbije potvrđuje očekivanja da će se u drugom tromesečju ostvariti projektovani međugodišnji rast bruto domaćeg proizvoda od oko dva odsto, saopštila je NBS podsetivši da je industrijska proizvodnja u maju u odnosu na isti mesec prošle godine veća za sedam odsto.


Ključni faktor ekonomskog oporavka, posebno industrije, jeste povećanje izvoza, pošto je zaključno sa majom međugodišnji rast izvoza u 2010. godini 18,1 odsto.


S druge strane, i dalje niska domaća agregatna tražnja održava cenovnu stabilnost, imajući u vidu da je u maju međugodišnja inflacija iznosila 3,7 odsto, a očekuje se da će i u junu ostati ispod četiri odsto.


Prema očekivanjima, oporavak ekonomske aktivnosti još uvek nije praćen smanjenjem nezaposlenosti.

U aprilu je stopa nezaposlenosti dostigla 19,2 odsto.


U 2011. godini sa zadržavanjem pozitivnih stopa rasta očekuje se povećanje zaposlenosti, pre svega u izvoznim sektorima.


Oporavak ekonomske aktivnosti, i pored niske tražnje, doprineo je rastu poreskih prihoda, naročito prihoda od PDV-a, koji su u maju ostvarili realan međugodišnji rast od 7,9 odsto, navela je centralna banka.

2024 © - Vesti online