Nedelja 02.04.2017.
10:28
Vestionline

Kina: Narednih 100 godina su naše

Reuters
 

On je i predsednik Instituta za planiranje i istraživanja u metalurškoj industriji, piše kineski Narodni dnevnik (People's Daily).

Kina trenutno ima kapacitete za proizvodnju više od 800 miliona tona sirovog čelika godišnje. Prošle godine je ukupna proizvodnja sirovog čelika u toj zemlji iznosila 50,3 odsto ukupne svetske produkcije koja je dostigla 1,6 milijardi tona, prema statističkim podacima, navodi se u tekstu. 

Potrošnja čelika i gvožđa u Kini dostigla je najviši nivo od 702 miliona tona 2014. godine, ali naredne godine smanjena na 664 miliona tona. Podaci za prošlu godinu pokazuju, međutim, ponovni blagi rast potrošnje na 673 miliona tona, što je povećanje za 1,3 odsto na godišnjem nivou. 

Stručnjaci objašnjavaju da je taj zaokret podstaknut razvojem infrastrukture, kao i razvojem automobilske i industrije nekretnina. 

Li navodi da je globalno tržište čelika i gvožđa preneto u Kinu, a tome je, smatra on, doprineo ekonomski razvoj i tehnološki napredak zemlje. Dodaje, takođe, da su industrija čelika i gvožđa među najkonkurentnijim sektorima u domaćoj industriji. Taj sektor je dostigao, kako kaže, visoke standarde u pogledu kvaliteta, cene, obima, usluge i brenda. 

Kina je prošle godine uložila ogromne napore da smanji višak kapaciteta u industriji čelika. Zemlja je najavila lani planove za smanjenja 100 do 150 miliona tona viška kapaciteta u toj industriji u narednih pet godina, navodi kineski list.

2020 © - Vesti online