Petak 31.03.2017.
18:01
D. Petrović - Vesti

Ukrajina ostaje bez Evrosonga?!

youtube.com/ Eurovision Song Contest 1,3
Julija Samojlova još uvek ne zna "statu" na Eurosongu


- Takvo ponašanje je apsolutno neprihvatljivo. Duboko žalim što se Evrovizija koristi za političke igre - rekla je Deltenre u intervjuu za švajcarski list "Blik", a prenosi Sputnjik.

Ona je naglasila da Evrosong nije za "huškanje ljudi jednih protiv drugih" i zapretila da će uvesti sankcije Ukrajini.

Ona je istakla da EBU vodi razgovore sa predsednikom Ukrajine Petrom Porošenkom i premijerom Vladimirom Grojsmanom kako bi se pronašlo "mirno rešenje" za aktuelni problem.

Ukoliko EBU zbog političkih igrica u Kijevu zaista oduzme Ukrajini pravo da bude domaćin takmičenja, biće to presedan u 62 godine dugoj istoriji najvećeg evropskog muzičkog takmičenja.

youtube.com/Today Tomorrow
Pregovaramo: Ukrajinski premijer Vladimir Grojsman

Skandal je izbio kad su ukrajinske vlasti zabranile ruskoj predstavnici Juliji Samojlovoj ulazak u Ukrajinu jer je imala koncert na Krimu.

Rusiji je ponuđeno da na takmičenju učestvuje "na daljinu" ili da pošalju podobnijeg kandidata, što su Rusi odbili.

EBU je u početku pokušao da smiri strasiti, čak su u saopštenju istakli da "moraju da poštuju lokalne zakone zemlje domaćina..."

Međutim, Indgrid Deltenre je konačno jasno i glasno stavila do znanja da je uplitanje politike u Evrosong nedopustivo, i da Ukrajinci moraju da se ponašaju u skladu s propozicijama takmičenja, a ne da sami donose nova pravila kako im se prohte.

Uplitanja politike u najveće evropsko muzičko takmičenje bilo je je i ranije, ali mnogo diskretnije.

Prvi put u istoriji se dogodilo da zemlja domaćin određuje ko će predstavljati drugu državu i postavlja uslove u vezi s takmičarima.

U evrovizijskim krugovima uveliko se raspravlja i šta će biti ukoliko EBU ostane pri svojim stavovima i zaista oduzme pravo Ukrajini da bude domaćin ovogodišnjeg takmičenja.

Verovatno da postoji rezervna varijanta, posebno što je do početka takmičenja ostalo nešto više od mesec dana.

Koncert u Amsterdamu

U okviru promocije predstojećeg Evrosonga u subotu, 8. aprila, u Amsterdamu biće održan tradicionalni predevrovizijski koncert na kome će učestvovati ovogodišnji takmičari.

Oni će fanovima predstaviti pesme s kojima će se takmičiti.

Karte za ovaj koncert rasprodate su u roku od pola sata, a domaćini manifestacije u Amsterdamu biće holanski evrovizijski komentatori Kornald Mas i Selma, koja je predstavlja Island na Evrosongu 1999. i 2005. godine.

Tamičari će imati priliku da se međusobno upoznaju i druže, ali i da razgovaraju sa predstavnicima sedme sile.

Za manifestaciju u Amsterdamu se akreditovalo više od 200 novinara iz cele Evrope.

Inače, ovogodišnji Evrosong trebalo bi da bude održan od 9. do 13. maja u Kijevu, osim ako EBU ne odluči drugačije.

R'n'B verzija srpske pesme

U susret predevrovizijskoj turneji u nekoliko zemalja, Tijana Bogićević i njen tim pripremili su novu verziju pesme "In Too Deep"
sa specijalnim gostom - njenim suprugom. Srpska pesma je tako dobila svoju r'n'b verziju, koju je Tijana otpevala uživo sa mužem Markom Robertsonom, poznatijim pod imenom Sing-Sing. Američki pevač i Tijanin suprug član je King Of Hearts benda iz Sjedinjenih Američkih Država.

2024 © - Vesti online